Casa Alba si-a cerut scuze pentru faptul ca a concediat o functionara de culoare a Departamentului Agriculturii, dupa ce presa americana a difuzat o inregistrare video trucata in care aceasta pare sa faca o afirmatie rasista, relateaza AFP.

Scandalul a debutat la inceputul acestei saptamani, dupa ce site-ul de orientare conservatoare al lui Andrew Breitbart a publicat imaginile, datand din luna martie.

Imaginile trucate:

Discursul integral:

In aceasta inregistrare, Shirley Sherrod, functionara in Departamentul Agriculturii, pare sa admita ca a refuzat sa ajute, in urma cu 24 de ani, un fermier alb care incerca sa-si salveze ferma.

Videoclipul de aproximativ doua minute - extras dintr-un discurs de circa o jumatate de ora - o prezinta pe Shirley Sherrod in momentul in care sustine un discurs cu ocazia unei reuniuni a Asociatiei nationale pentru sustinerea persoanelor de culoare (NAACP).

Shirley Sherrod a fost concediata de Departamentul Agriculturii dupa imaginile video trucate, care au ocupat prima pagina a presei din SUA in momentul in care presedintele Barack Obama a promulgat mult asteptata reforma a Wall Street-ului.

Difuzarea integrala a discursului a aratat insa ca functionara incerca de fapt sa denunte comportamentele rasiste si sa promoveze intelegerea intre oamenii care nu au aceeasi culoare a pielii.

"Doamna Sherrod merita scuze, fara discutie", a spus miercuri purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, intr-o conferinta de presa. "Toti actorii (acestei afaceri) s-au pronuntat fara sa cunoasca faptele", a adaugat el.

La cateva minute, ministrul Agriculturii, Tom Vilsack, a anuntat ca a discutat cu Shirley Sherrod si ca i-a cerut scuze. "A fost decizia mea si imi pare rau ca am luat-o in graba", a adaugat el.

Vilsack a precizat ca ii va propune acesteia un nou post la Departamentul Agriculturii.