Papa Benedict al XVI-lea a avertizat ca preotia nu trebuie folosita ca nu mijloc de a urca pe scara sociala sau pentru satisfacerea ambitiilor personale, in cadrul unei slujbe de hirotonisire a 14 preoti care a avut loc duminica la Vatican, relateaza AFP.

Comentariile suveranului pontif vin in momentul in care prima pagina a marilor ziare din Italia prezinta anchetele asupra unei presupuse afaceri de coruptie in care sunt implicati Cardinalul Crescenzio Sepe, arhiepiscop de Napoli, si fostul ministru Pietro Lunardi.

"Preotia nu poate reprezenta niciodata un mijloc de obtinere a securitatii personale sau de a ajunge intr-o anumita pozitie sociala", a afirmat Benedict al XIV-lea, in Biserca Sfantul Petru.

"Acela care aspira la preotie pentru a obtine mai mult prestigiu si mai multa putere a inteles gresit insemnatatea misiunii sale", a adaugat el.

Acei oameni care urmaresc sa-si indeplineasca ambitiile personale "vor fi intotdeauna proprii lor sclavii si ai opiniei publice", a adaugat Papa.

Procuratura din Perugia il suspecteaza pe cardinalul Sepe ca a acceptat mita in perioada in care era seful Congregatiei pentru evanghelizare, care gestioneaza fondurile misiunilor Bisericii Catolice si structura religioasa care detine mai mari proprietati imobiliare ale Vaticanului, in special in Roma.

Cardinalul Sepe este acuzat ca i-a vandut lui Lunardi o cladire la un pret subevaluat. La acel moment, Lunardi era ministru al infrastructurii.