Sapte fosti angajati ai firmei americane Union Carbide au fost condamnati luni la cate doi ani de inchisoare pentru neglijenta in cazul dezastrului de la Bhopal din 1984, cel mai mare accident industrial din istorie in urma caruia mii de oameni si-au pierdut vietile, informeaza Reuters.

Conform surselor guvernamentale, aproximativ 3.500 de persoane au murit dupa ce o fabrica Union Carbide din orasul Bhopal a emis accidental gaze toxice in aer, catre cartierele sarace invecinate. Insa activistii sustin ca peste 25.000 au fost curmate de-a lungul anilor din cauza accidentului.

Cei sapte fosti angajati au mai primit si amenzi in valoare de 100.000 de rupii fiecare (2.100 de dolari), in timp ca fosta ramura indiana a Union Carbide a fost sanctionata cu 500.000 de rupii (10.600 de dolari). Activistii si supravietuitorii dezastrului sustin ca pedepsele sunt prea blande si vin prea tarziu ca sa faca dreptate, lucru caracteristic pentru sistemul judiciar indian in care activeaza un numar insuficient de judecatori.

In 1996, Curtea Suprema anuntase ca inculpatii nu pot fi judecati pentru ucidere din culpa, ci doar pentru neglijenta, fapt ce a starnit un val de nemultumire din partea rudelor victimelor. Conform personalului sanitar, aproximativ 100.000 de persoane sufera si astazi din pricina gazelor emise de Union Carbide. Printre afectiunile acestora se numara cancerul, orbirea, disfunctiile respiratorii, imunitare si neurologice, iar unele dintre femeile afectate au nascut copii cu malformatii.