Trei persoane au fost ucise, in urma eruptiei vulcanului din Guatemala, au declarat, vineri, autoritatile locale. Presedintele Guatemalei, Alvaro Colom a declarat stare de calamitate pentru 15 zile si a invitat oamenii la calm, dupa ce un nor de cenusa s-a raspandit deasupra capitalei statului. Cel putin 1800 de persoane au fost plasate in adaposturi, dupa ce patru sate din apropierea vulcanului au fost evacuate, informeaza CNN.

Doi sateni din El Bejucal si un reporter afiliat CNN au fost ucisi, ca urmare eruptiei de joi a vulcanului Pacaya, a declarat David de Leon, un purtator de cuvant al comisiei de urgenta. Cele trei victime au fost zdrobite de pietre aruncate de vulcan. Activitatea vulcanului a inceput sa se intensifice miercuri, cand in atmosfera au fost proiectate lava, fum si cenusa.

Pista aeroportului international La Aurora - una dintre cele mai aglomerate aeroporturi din America Centrala, in ceea ce priveste traficul de calatori - a fost acoperit cu cenusa si a fost inchis vineri, a declarat Colom. Aproximativ 25% din zborurile de pe aeroport au fost redirectionate spre alte aeroporturi.

Vulcanul Pacaya, cu o inaltime de 2552 metri, a fost inactiv timp de un secol pana in 1965, cand a erupt din nou. Inca de atunci, el a continuat sa fie activ.