Rusia si Norvegia au ajuns marti la un acord privind frontiera din Marea Barents, dupa patru decenii de dispute, deschizand astfel calea catre exploatarea resurselor de petrol si gaze din zona, informeaza Reuters.

Presedintele Dmitri Medvedev a declarat, in cadrul unei vizite in Norvegia, ca vecinii sai din zona arctica au fost de acord sa "incheie chestiunea" demarcatiei din Marea Barents si se pregatesc pentru documentele finale.

"Sper ca vor aparea mai multe proiecte din energie ... Asta ar fi un rezultat practic," a declarat presedintele rus in cadrul unei conferinte de presa comuna alaturi de primul-ministru norvegian Jens Stoltenberg.

"Este o zi istorica. Am realizat un progres in cea mai importanta problema dintre Norvegia si Federatia Rusa," a declarat Stoltenberg.

Acordul preliminar vizeaza o divizare aproximativ egala a unui teritoriu maritim de 175.000 de kilometri patrati. O varianta finala va fi gata spre sfarsitul anului.

Zona Marii Barents este disputata de mai multe state in urma incalzirii globale si progreselor tehnologice care au facut-o accesibila industriei.