Cea de-a doua eruptie vulcanica inregistrata in Islanda in mai putin de o luna, care a tinut la sol o buna parte a avioanelor din nordul Europei, din cauza norilor imensi de fum si de cenusi degajati, ar putea dura cel putin cateva saptamani, sustin expertii interogati de AFP.

Durata unei eruptii in Islanda este "extrem de variabila, poate dura intre mai multe zile si peste un an. Dar, daca luam in calcul intensitatea acesteia, ar putea dura mult timp", a declarat Magnus Tumi Gudmunsson, profesor islandez de geofizica.

"O eruptie care a avut loc in urma cu un secol a durat tot anul", a explicat Thorsteinn Jonsson, de la Institutul meteorologic islandez. "Ultima eruptie s-ar putea calma in doua sau trei saptamani, cam asa s-a intamplat cu alte eruptii".

Norul imens de cenusi degajat de un vulcan in plina eruptie a determinat anularea unei parti importante a curselor aviatice din nordul Europei, antrenand inchiderea progresiva a spatiului aerian in Marea Britanie, Olanda, Belgia, Norvegia, Danemarca si Suedia.

A fost afectat inclusiv traficul din Finlanda, Irlanda, Franta, Germania si chiar Spania. Premierul Vladimir Putin a decis sa-si amane o deplasare la Murmansk, in nordul Rusiei.

Paradoxal, Islanda a scapat cel mai repede de norul de fum, dus de vant inspre sud-est, spre continentul european.

Compania aeriana British Airways a anulat cursa Bucuresti Otopeni-Londra, cu plecare la ora 17:05, din cauza eruptiei vulcanice din Islanda, dupa ce si cursa Londra-Bucuresti, care trebuia sa aterizeze la ora 23:20 a fost anulata, potrivit Mediafax.

"Cursa BA 887 Bucuresti-Londra a fost anulata din cauza eruptiei vulcanului din Islanda. Mai avem si zborul BA 886 Londra-Bucuresti, cu aterizare pe Otopeni la ora 16:15, dar care nu a fost anulat", a declarat, joi, directorul comercial al British Airways pentru Balcani, Emil Delibashev.