Fostul presedinte polonez Lech Kaczynski este pe cale sa fie inmormantat alaturi de cei mai respectati regi si lideri militari ai acestei natiuni, in urma unei decizii care a scindat instantaneu unitatea nationala care inconjurase vestea tragicei morti a liderului politic, de altfel controversat in timpul vietii, scrie The Wall Street Journal.

Lech Kaczynski si sotia sa, Maria, vor fi inmormantati duminica la Castelul Wawel din Cracovia - sudul Poloniei, si se vor odihni alaturi de eroii acestei natiuni - noua regi si mai multi lideri militari - inmormantati in Catedrala Castelului Wawel.

Trupurile neinsufletite ale celor doi vor fi depuse intr-o cripta aflata in imediata apropiere a mormantului Maresalului Jozef Pilsudski, considerat un gigant al istoriei Poloniei moderne, primul sef de stat al Poloniei independente, dupa 1918, dupa mai bine de un secol de divizare a tarii intre Rusia si Germania.

  • Inmormantat alaturi de Jan Sobieski si Wladyslaw Sikorski

Printre cei inmormantati la Castelul Wawel se mai numara Sigismund cel Batran, care a condus Polonia mai mult de patru decenii in secolul al XVI-lea - anii de aur ai acestei tari, dar si legendarul Jan Sobieski, faimos pentru victoria sa in fata armatei turce, in batalia de la Viena (1683). Tot in Catedrala Castelului din Cracovia se odihneste si generalul Wladyslaw Sikorski, liderul in exil al Poloniei in timpul celui de-al doilea razboi mondial (care - culmea ironiei - a murit intr-un accident de avion, in Gibraltar, in 1943).

"Presedintele, care a avut o moarte eroica, in timp ce zbura spre Katyn pentru a-i comemora pe martirii acestei tari, si sotia sa, vor avea parte de odihna eterna intr-un loc demn de ei: decizia finala este ca cel mai demn loc cu putinta este Castelul Wawel, unde Lech Kaczynschi se va odihni alaturi de cei care au facut atat de mult pentru patria noastra - regi, eroi si comandanti", a sunat anuntul oficial, facut marti.

  • Castelul Wawel - palat regal si muzeu

Hotararea a divizat, insa, opinia publica din Polonia, aparent unita dupa tragicul accident aviatic de sambata dimineata, in care si-a pierdut viata seful statului: "Este el demn sa se odihneasca alaturi de regi?", scria pe un banner postat marti in fata castelului de cateva zeci de protestatari.

"Nu este bine pentru memoria fostului nostru presedinte sa facem din el fortat un parinte al natiunii... nu a fost asa", a afirmat si Jan Hartman, profesor de Etica la Universitatea din Cracovia, care sustine ca decizia ca Lech Kaczynski sa fie inmormantat acolo a fost mai degraba una "politica".

Cracovia a fost capitala Poloniei pana la sfarsitul secolului al XVI-lea, iar Wawel a fost palat regal, in prezent fiind transformat in muzeu.