Boris Berezovski a repurtat prima sa victorie asupra lui Roman Abramovici in instanta dupa ce un tribunal din Londra a fost de acord sa examineze pretentiile fostului oligar pentru aproape 3,6 miliarde de dolari, scrie Vedomosti. Berzovski l-a dat pe Abramovici in judecata in iunie 2007. Miercuri, Inaltul Tribunal din Londra a emis primul verdict, acceptand sa judece cazul.

Dosarul vizeaza trei episoade: ORT, Sibneft si Rusal. Pretentii materiale figureaza numai in ultimele doua.

Berezovski sustine ca, in 1995, el si partenerul sau Badri Patarkatsishvili s-au inteles verbal ca Sibneft sa fie impartit astfel: 50% Abramovici si cate 25% partenerii. Pana atunci, Abramovici a gestionat intreaga activitate a companiei petroliere. In 2000, cand Berezovski a intrat in dizgratie, el si Pararkatsishvili au fost de acord, sub presiune, sa-i vanda lui Abramovici partea lui din Sibneft cu 1,3 miliarde de dolari.

Chiar daca in 2005, Abramovici a vandut 70% din actiunile Sibneft companiei Gazprom pentru 13 miliarde de dolari, Abramovici sustine ca lui i-ar fi revenit 21,5% din aceasta participatie si estimeaza daunele suferite la 3 miliarde de dolari. Povestea este similara in cazul Rusal.

Abramovici nu a comentat verdictul justitiei britanice. Berezovski s-a declarat multumit de decizia curtii, precizeaza Vedomosti.