Ministrul de externe al regimului de la Tiraspol, Vladimir Yastrebciak, a declarat, in intalnirea cu adjunctul ministrului afacerilor externe al Federatiei Ruse, Grigori Karasin, ca este "necesara cresterea numarului de militari pana la 2400 si reintoarcerea unei escadrile de elicoptere a armatei ruse pe aerodromul din Tiraspol", informeaza Unimedia.md care citeaza Kommersant.

Declaratia ministrului de externe de la Tiraspol vine ca reactie la pozitia adoptata de autoritatile de la Chisinau care au cerut retragerea imediata si neconditionata a militarilor rusi de pe teritoriul Republicii Moldova, amplasati in regiunea transnistreana cu statut de militari de mentinere a pacii.

Presedintele interimar, Mihai Ghimpu a declarat, la intalnirea sa cu Grigori Karasin, ca "Federatia Rusa are un rol important in solutionarea conflictului din Transnistria" si ca "armata rusa trebuie sa paraseasca imediat teritoriul Republicii Moldova, in conformitate cu obligatiile asumate la summitul de la Instambul al OSCE". In replica, Grigori Karasin a declarat ca Rusia va analiza posibilitatea retragerii militarilor din zona transnistreana cand statutul regiunii la nivel politic va fi decis si a precizat ca "pozitia Chisinaului este neproductiva".

Potrivit Kommersant, Federatia Rusa are 335 de militari in cadrul misiunii de mentinere a pacii si o grupa operativa de 1500 de militari, ramasi de la Armata a XIV-a, care pazesc depozitele militare de la Colbasna, informeaza Unimedia.md.