Bugetarii din Coreea de Sud au primit de la sefii lor un ordin mai putin obisnuit: Mergeti acasa si faceti copii. Miercuri, angajatii Ministerului Sanatatii vor stinge luminile din toate birourile, la ora 19,00, pentru a ajunge mai devreme acasa, anunta BBC News.

Autoritatile doresc in acest fel sa incurajeze intinerirea populatiei, intr-o tara care se confrunta cu una dintre cele mai reduse rate ala natalitatii din lume, mai redusa chiar si decat cea a vecinului sau, Japonia. Experimentul va fi repetat in fiecare luna.

Cresterea numarului de nou-nascuti a devenit o prioritate pentru guvern, in conditiile in care Coreea de Sud are o populatie din ce in ce mai imbatranita, un deficit important de forta de munca si o crestere in spirala a costurilor cu asigurarile sociale.

Ministerul Sanatatii, denumit acum, in gluma, Ministerul Petitului, este insarcinat cu rezolvarea acestei probleme si a considerat ca angajatii sai trebuie sa fie primii care dau un exemplu pozitiv.

Functionarii care au mai mult de un copil primesc tichete cadou generoase. De asemenea, sunt organizate numeroase evenimente sociale, in speranta de a incuraja angajatii sa renunte la celibat.

Dar criticii afirma ca, in realitate, Coreea de Sud are nevoie de o reforma generalizata care sa reduca masiv costurile semnificative privind ingrijirea copiilor si educarea acestora, costuri care descurajeaza tinerii in intemeierea unei familii.