Nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab a fost pus oficial sub acuzare in SUA pentru tentativa esuata de a arunca in aer un avion ce urma sa aterizeze vineri la Detroit, anunta Reuters. Departamentul pentru Justitie al SUA a anuntat ca presupusul atentator avea lipit de corp un dispozitiv explozibil.

Investigatiile preliminare ale FBI arata ca dispozitivul continea o substanta numita pentaeritritol, pe care nigerianul a incercat sa o aprinda in timp ce cursa companiei Delta se pregatea de aterizare.

Presupsul terorist isi legase dispozitivul in zona genitala, astfel incit a putut trece de filtrele de securitate de pe aeroport. In momentul in care nigerianul a incercat sa aprinda explozibilul, un alt pasager l-a imobilizat. Jasper Schuringa a declarat pentru CNN ca tinarul nigerian era deja ars pe picioare si "parea terifiat. Nu a opus rezistenta".

Nigerianul este suspectat de legaturi cu Al Qaeda, scrie Reuters.

UPDATE 1: Presupusul atentator este fiul unuia dintre cei mai proeminenti bancheri din Nigeria. Fratele sau a declarat pentru Reuters ca familia a luat deja legatura cu guvernul nigerian, iar tatal sau a avertizat autoritatile americane inca de acum sase luni in legatra cu radicalismul fiului sau.

Tatal sau a fost ministru al Economiei in Nigeria, a condus una dintre cele mai mari banci din tara si, in acest moment, face parte din consiliile de administratie ale citorva mari companii locale

UPDATE 2: Nigerianul ar fi recunoscut legaturile cu Al Qaida, sustine ABC News. Televiziunea citeaza autoritati americane care spun ca prespusul atentator a fost antrenat in Yemen pentru atentatul de Craciun.

UPDATE 3:The Independent scrie ca, in perioada cit a studiat ingineria intr-o prestigioasa universitate britanica, Umar Farouk Abdulmutallab a locuit in Londra intr-un apartament de 2 milioane de lire sterline/