Sase senatori americani au lansat un avertisment la adresa Frantei cu privire la vanzarea unei nave de razboi puternice catre Rusia. Acordul deja stabilit intre Franta si Rusia a nelinistit aliatii NATO si vecinii Rusiei si risca sa afecteze stabilitatea din regiune, sustin senatorii, potrivit AFP.

"Ne este teama ca aceasta tranzactie va transmite Rusiei mesajul ca Franta este de acord cu comportamentul sau din ce in ce mai belicos si nelegiuit" au mentionat senatorii americani in scrisoarea trimisa ambasadorului Frantei in SUA, Pierre Vimont.

Din grupul senatorilor fac parte numai republicani: John McCain, Jon Kyl, Sam Brownback, James Risch, Roger Wicker, si Tom Coburn.

Scrisoarea a fost facuta publica de revista Foreign Policy pe site-ul sau, dupa ce mai multi membri ai Camerei Reprezentantilor s-au declarat ingrijorati de planul Frantei de a vinde Rusiei o nava de razboi din clasa Mistral.

Fregata de 21,000 de tone si 200 de metri lungime este o nava de asalt care poate transporta elicoptere, nave de desant, tancuri si pana la 900 de trupe commando. Aceasta este a doua nava din flota franceza ca marime.

Daca aceasta tranzactie va fi efectuata, atunci aceasta ar fi pentru prima data cand un stat membru NATO furnizeaza Rusiei o tehnologie atat de avansata. Pretul navei este estimat la suma de 600-750 de milioane de dolari.