Cadavrul lui Adolf Hitler a fost incinerat in 1970 de catre agentii KGB si apoi aruncat intr-un rau din Germania la ordinele directe ale sefului agentiei de spionaj, a declarat saptamana aceasta un oficial de rang inalt din cadrul serviciilor de securitate ruse.

Intr-un interviu acordat agentiei de stiri Interfax, seful Arhivei Serviciilor Federale de Securitate (institutie succesoare a KGB) a povestit pentru prima data succesiunea evenimentelor ce a dus la eliminarea cadavrului lui Hitler si numele persoanei care a ordonat acest lucru.

Generalul Vasily Khristoforov a declarat ca documente secrete mai vechi arata ca seful KGB Yuri Andropov, cu aprobarea Partidului Comunist Sovietic, a ordonat o operatiune secreta de distrugere a cadavrelor lui Hitler, al sotiei sale, Eva Braun, al sefului de propaganda nazista in Germania, Joseph Goebbels si familiei sale.

Conform documentelor, decizia lui Andropov de a distruge cadavrele a fost luata din cauza faptului ca Partidul Comunist Sovietic si KGB-ul se temeau ca locul in care era inmormantat Hitler ar putea deveni loc de veneratie pentru cei care sunt adepti ai ideilor fasciste, a spus Khristoforov.

Operatiunea, ce a purtat numele "The Archives", a fost indeplinita de un grup de agenti speciali KGB in Magdeburg, in estul Germaniei, unde cadavrele au fost ingropate in secret pe 21 februarie 1946 pe teritoriul unei institutii militare sovietice.

Oficialii rusi sunt in posesia a doua protocoale. Primul atesta ca pe 4 aprilie 1970 a fost deschis un mormant unde se aflau trupurile liderilor nazisti si ale familiilor lor, iar cel de-al doilea descrie in detaliu distrugerea acestora. "Ramasitele au fost arse la periferia orasului Shoenebeck, la 11 kilometri departare de Magdeburg, iar cenusa a fost aruncata in raul Biederitz", potrivit celui de-al doilea document.

Integral pe CNN.