Tribunalul din Berlin a decis marti ca partidul liberal (FDP) trebuie sa plateasca 4,3 milioane de euro amenda, pentru donatii ilegale. Amenda data in instanta este semnificativ mai mare decat donatiile in sine. In valoare de 1,7 milioane de euro, donatiile au fost achizitionate pe cai obscure de Jürgen Möllemann, fostul presedinte FDP pentru landul Nordrhein-Westfalen.

Intre anii 1996-2002, Möllemann a facut rost de cateva donatii importante, din surse anonime. Apoi, el le-a „ciopartit“ in sume mai mici, pe care oamenii sai de paie le-au virat pe conturile partidului liberal. Pentru justitia germana, acestea sunt donatii de partid ilegale.

In luna iulie a acestui an, dupa ani de zile de calcule ale administratiei Bundestagului, suma de plata din partea FDP la care s-a ajuns a fost de 4,3 milioane de euro, dintre care 873.000 fusesera platiti deja in 2002. Liberalilor, suma li s-a parut prea mare si au atacat in instanta decizia din Bundestag.

Azi insa, tribunalul administrativ din Berlin a dat sentinta prin care calculele administratiei federale germane se confirma si amenda totala de achitat este de 4,3 milioane de euro. Principalul actor al afacerii cu donatiile de partid ilegale, Jürgen Möllemann, nu mai poate fi insa tras la raspundere. El a decedat in anul 2003, in timpul unei sarituri cu parasuta.