Camera Reprezentantilor a Statelor Unite ale Americii a adoptat planul de reforma a sistemului de sanatate. Este prima victorie in Congres a presedintelui american Barack Obama, pe acest "proiect politic ambitios", transmite AFP. Alesii din Camera Reprezentantilor au aprobat textul de aproximativ 2.000 de pagini cu 220 de voturi "pentru" si 215 "impotriva", la finalul a 12 ore de dezbateri. Insa o lupta dura se anunta si in Senat, scriu ziarele de peste Ocean.

Un singur republican a votat pentru proiectul de lege. Reuniti in mod exceptional intr-o zi de sambata, membrii camerei inferioare au aprobat in cele din urma textul care vizeaza sa furnizeze acoperire de sanatate pentru milioane de americani care nu au o asigurare in prezent. Tot sambata, Camera a respins contrapropunerea de lege, prezentata de opozitia republicana.

Alesii au adoptat cu 240 de voturi impotriva a 194 un amendament propus de un grup de democrati impotriva avortului, care se refera la intarirea interdictiei de a folosi fonduri publice pentru avorturi - o masura foarte apreciata de republicani.

Reforma sistemului national de sanatate - un plan de 829 de miliarde dolari

Victoria din Camera Reprezentantilor vine la aproape o luna dupa ce Comisia pentru finante din Senatul american a aprobat planul de 829 de miliarde dolari pentru reforma sistemului national de sanatate, propus de presedinte.

Din primele zile ale presedintiei, Barack Obama a initiat o dezbatere la nivel national asupra nevoii de reformare a sistemului de sanatate, precizand ca nu vrea sa repete greselile presedintelui Bill Clinton. Obama a invitat oamenii de afaceri la Casa Alba pentru mai multe sesiuni de negocieri, la care au fost prezenti si reprezentantii spitalelor si ai farmacistilor. Industria de asigurare a fost si ea invitata la discutii. Si desi nu a existat nicio opozitie fatisa in timpul negocierilor, asiguratorii au respins acordul.

Comisia de finante a aprobat si principiul unei acoperiri medicale extinse la toti americanii si rezidentii legali din Statele Unite. Costurile ar urma sa fie subventionate, in functie de venituri. "Planul nostru ar furniza o acoperire pe sanatate pentru inca 23 de milioane de americani", a declarat Max Baucus, presedintele democrat al comisiei.

Mai exact, planul de reforma sustinut de administratia Obama ar presupune ca aproape toti americanii sa beneficieze de asigurari de sanatate. In acelasi timp, ar interzice companiilor de asigurari sa faca discriminari intre pacienti pe baza starii lor de sanatate sau sa le refuze acestora plata serviciilor medicale din cauza unor afectiuni preexistente. Propunerea Baucus ar schimba radical industria de sanatate americana, care la ora actuala necesita cheltuieli in valoare de 2,5 trilioane de dolari pe an si care reprezinta 1/6 din economia americana.