Un judecator italian a condamnat, miercuri, 23 de agenti CIA si doi agenti italieni pentru rapirea unui cleric egiptean, in 2003, transmite AFP.

Fostul sef al centralei CIA din Milano, Robert Seldon Lady, a fost condamnat la opt ani de inchisoare, iar restul americanilor la cate cinci ani. Toti au fost condamnati in absenta.

Cei doi agenti italieni au fost condamnati la cate trei ani de inchisoare.

Fostul sef CIA in Italia, Jeffrey Castelli, si fostul sef al serviciului de informatii al armatei italiene (SISMI), Nicolo Pollari, au fost protejati de legile referitoare la secretul de stat, a anuntat judecatorul Oscar Magi.

Procurorul Armando Spataro a laudat verdictul, afirmand ca procesul, care a inceput in iunie 2007, a demonstrat "adevarul anchetei".

Osama Mustafa Hassan, un imam cunoscut sub numele de Abu Omar, a fost rapit de pe o strada din Milano la 17 februarie 2003, intr-o operatie realizata de CIA si SISMI. Clericul radical, care beneficia de azil politic in Italia, a fost dus la baza americana de la Aviano, dupa care a fost mutat la Ramstein (Germania). Ulterior, a fost dus la Cairo, unde, sustine el, a fost torturat.

AFP precizeaza ca rapitorii nu au luat masuri de precautie standard si, de exemplu, au vorbit deschis la telefoane mobile.

Grupul Human Rights Watch (HRW) a laudat verdictul, desi s-a declarat nemultumit de faptul ca cei mai importanti participanti la operatiune, Castelli si Pollari, nu au fost condamnati. "Nimeni nu a fost gasit nevinovat... Guvernul italian a fost gasit responsabil pentru ca a colaborat cu CIA. A fost o decizie curajoasa a tribunalului italian", a afirmat Joanne Mariner, directorul Terrorism and Anti-Terrorism Programme din cadrul HRW.