Ziaristul irakian Muntazer al-Zaidi, devenit celebru dupa ce si-a aruncat pantofii in George W. Bush, in decembrie 2008, ar putea fi eliberat luni, dupa noua luni de inchisoare, a declarat, pentru AFP, avocatul sau.

Muntazer al-Zaidi este privit ca un adevarat erou in tarile arabe, iar numerosi tati i-au contactat familia pentru a-si casatori fetele cu tanarul celibatar. Patronul micii televiziuni locale la care lucra i-a promis o vila cu patru dormitoare.

Sefi de stat, inclusiv emirul Qatarului, seicul Hamad ben Khalifa Al-Thani, i-au promis ca, la eliberare, va primi masini sport, un cal de aur si ca va fi decorat, a povestit fratele sau, Durgham al-Zaidi. Acesta a adaugat ca tanarul ziarist s-a dus la conferinta de presa care l-a facut celebru cu gandul ca va fi ucis de garzile de corp ale presedintelui american.

"Cred ca nu exista niciun obstacol in eliberarea sa si am mari sperante ca va iesi din inchisoare luni", a afirmat sambata avocatul Dia al-Saadi.

Muntazer al-Zaidi fost inchis in data de 14 decembrie 2008, dupa ce a aruncat cu pantofii inspre fostul presedintel american George W. Bush, strigand "Este sarutul de adio, caine".

La acel moment, Bush efectua ultima sa vizita oficiala in Irak, cu putin timp inainte de incheierea mandatului.

Muntazer al-Zaidi a fost condamnat in martie la trei ani de inchisoare, dar pedeapsa a fost redusa la apel.