Ofiterii CIA au amenintat si torturat copii, au folosit arme impotriva lor, in incercarea de a patrunde la obiectivele al-Qaida. Informatiile apar intr-un document declasificat al CIA, realizat in 2004 si facut public luni, intr-o forma cenzurata.

"Avem acum un document pe care lumea il poate citi si care arata in detaliu ca Statele Unite si-a incalcat propriile credinte", a declarat pentru ABCNews Richard Clarke, fost oficial al securitatii nationale.

Metoda de tortura "waterboarding", aplicata la interogarea suspectilor de terorism membri ai retelei al-Quaida, era folosita la scara, cu aprobarea procurorului general de atunci al Statelor Unite, John Ashcroft, se arata in acelasi raport. Informatiile publicate luni evidentiaza, insa, ca Ashcroft "a fost informat ca metoda waterboarding a fost folosita de 119 ori pe un singur individ".

Un purtator de cuvant al fostului procuror general a declarat ca raportul nu a fost inca analizat de John Ashcroft si ca acesta nu are niciun comentariu de facut. Documentul scoate la lumina si alte metode de interogare folosite de agentii CIA: ofiterii l-au amenintat pe Khalid Sheik Mohammed, un lider al organizatiei teroriste, ca ii vor omori copiii, daca se va intampla ceva in SUA, au inscenat executii, au amenintat cu arma la tampla presupusi teroristi cu scopul de a obtine informatii.

Vedeti in documentul atasat raportul CIA din 2004, facut public luni si postat pe site-ul American Civil Liberties Union.