Oficialii polonezi se asteapta ca Administratia Obama sa decida luna viitoare daca va pune in aplicare planurile de instalare a unui scut antiracheta in centrul Europei, in ciuda opozitiei Moscovei, a declarat un adjunct al ministrului apararii de la Varsovia, citat de Reuters.

"Ne asteptam sa aflam rezultatele analizei facute de SUA in septembrie", a declarat Stanislaw Komorowski.

Polonia si Republica Ceha au decis, anul trecut, sa accepte instalarea unui scut defensiv antiracheta pe teritoriile lor, semnand acorduri cu administratia lui George W. Bush. Presedintele Barack Obama a declarat insa ca trebuie sa revada costurile si valabilitatea planului.

Polonia urmeaza sa gazduiasca 10 interceptoare, in timp ce in Cehia va fi amplasat un radar. Scutul este gandit sa protejeze Statele Unite si aliatii lor europeni impotriva unor atacuri potentiale din partea Iranului sau a altor tari.

Unii experti sunt insa de parere ca administratia Obama ar putea abandona sau intarzia planul, pentru a linisti Rusia, care percepe scutul ca o amenintare la adresa securitatii sale.

Fosta administratie Bush a decis, de asemenea, sa gazduiasca una dintre bateriile de rachete Patriot in Polonia, lucru care se va produce pana la sfarsitul acestui an sau in primele luni din 2010.

Komorowski a declarat ca negocierile legate de statutul legal al trupelor americane pe teritoriul polonez se vor incheia in octombrie.