Britanicii au devenit atat de lenesi incat unul din sase nici macar nu se deranjeaza sa schimba manual canalele la televizor, daca telecomanda nu functioneaza, relava un sondaj publicat luni si citat de AFP. Mai mult, potrivit studiului, trei sferturi dintre ei recunosc ca nu fac sex la sfarsitul zilei, din cauza oboselii.

Peste jumatate dintre britanici prefera sa foloseasca liftul decat sa urce doua etaje pe scari, in timp ce trei din patru declara ca, la sfarsitul unei zile obositoare, au prea putina energie pentru a face si sex.

'O intreaga generatie risca sa fie serios afectata de sedentarism', avertizeaza Nuffield Health, o organizatie non-profit, care a comandat sondajul.

"Mancarurile semipreparate sau de tip fast-food, telecomenzile si chiar cumparaturile efectuate pe Internet, toate acestea au contribuit la conturarea unui stil de viata periculos, de trandav, pentru britanicul obisnuit", a declarat medicul Sarah Dauncey, din cadrul organizatiei.

"Este un cerc vicios. Daca nu luam masuri in privinta problemei sedentarismului din randul britanicilor, o generatie intreaga va deveni prea letargica, incapabila sa faca pana si cele mai elementare treburi", a adaugat doctorul Dauncey.

Potrivit sondajului, realizat pe un esantion de 2.000 de adulti, 15% dintre britanici sustin ca, daca li se strica telecomanda, prefera sa se uite in continuare la o emisiune pe care in mod normal nu ar fi vizionat-o, decat sa se ridice de pe canapea pentru a schimba canalul.

Alti 36% dintre ei spun ca nu ar alerga sa prinda autobuzul, 59% iau mai degraba liftul decat sa urce doua etaje pe scari, iar 52% dintre posesorii de caini nu se deranjeaza sa-si plimbe patrupedul.

Circa 73% refuza o partida de sex pentru ca se simt prea obositi, in timp ce 64% dintre parinti nu mai chef sa se joace cu copiii lor seara, dupa serviciu. Studiul alimenteaza astfel si preocuparile privind obezitatea din randul copiilor, care se manifesta, in prezent, la unu din sase prescolari din Marea Britanie.