Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat ca eliberarea tinerei Clotilde Reiss, inchisa in Iran, este "obiectiv prioritar" al presedintiei. Liderul de la Elysee a declarat ca va multiplica "interventiile tuturor celor care pot exersa o influenta", scrie AFP.

"Presedintele Republicii urmareste extrem de atent evolutia dosarului Clotildei Reiss", a anuntat presedintia. Eliberarea a fost ceruta duminica de ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, care a precizat ca tanara Clotilde Reiss "nu este vinovata de nimic". Fata a fost inchisa pentru participare la manifestatiile din Iran si a fost adusa sambata in fata tribunalului din Teheran.

Potrivit agentiei franceze, Clotilde Reiss, de 24 de ani, lector la Universitatea din Ispahan, a recunoscut ca a participat la demonstratii si a elaborat un raport pentru un institut de cercetari de la Ambasada Frantei.

Replica presedintelui Frantei vine in aceeasi zi in care oficialii iranieni au anuntat ca Teheranul nu accepta niciun fel de "interventie" straina in problemele interne, in ceea ce priveste procesul persoanelor arestate pentru participare la manifestatiile post-electorale. Procesul se deruleaza conform "legilor internationale", iar reactia statelor occidentale este "ilegala si surprinzatoare", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului iranian de Externe, Hassan Ghashghavi. "Ramanem fermi in fata oricaror interventii" straine, a continuat el.

Procesul in care sunt judecate 100 de persoane a inceput pe 1 august, in fata tribunalului revolutionar. Toti cei 100 sunt acuzati de participare la manifestatiile organizate dupa realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad la presedintie. Printre inculpati se afla tanara franceza Clotilde Reiss, un angajat local al ambasadei britanice, Hossein Rassam, si un angajat local al ambasadei Frantei, Nazak Afshar.