Patru partide de opozitie pro-occidentale din Moldova au anuntat, sambata, ca au format coalitia "Alianta pentru Integrarea Europeana”, care le ofera suficiente mandate in Parlament pentru a forma noul guvern de la Chisinau, informeaza Reuters.

Cele patru formatiuni (Partidul Liberal, Partidul Liberal Democratic, Partidul Democrat si Alianta Moldova Noastra) au impreuna 53 de locuri din cele 101 ale Parlamentului. Acestea insa nu sunt suficiente pentru a permite opozitiei sa impuna un inlocuitor presedintelui in exercitiu Vladimir Voronin.

"Exista 21 de principii care ne unesc si pe baza caruia au obtinut o intelegere mutuala si un acord pentru a forma o coalitie de guvernamant in Moldova", a declarat Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democratic.

Potrivit Unimedia, Marian Lupu, presedinte PDM, a declarat ca "e cazul sa fugim de fobii anti-rusesti sau anti-romanesti. Ne dorim o colaborare cu NATO. Aceasta este ceea de ce avem nevoie", adaugand ca "vom opta pentru relatii de buna vecinatate cu Ucraina si Romania, inclusiv pentru relatii bune cu Federatia Rusa. Integrarea europeana nu este atat o actiune de politica externa, ci, in primul rand, o actiune de politica interna, pentru a schimba situatia economica si sociala din tara. Asta e pozitia noastra comuna.

Serafim Urechean, liderul Aliantei Moldova Noastra, a spus: "Oponentii nostri politici au declarat ca noi optam pentru ura dintre cetatenii vorbitori de diferite limbi. In realitate, noi dorim relatii bune intre toti cetatenii." El a adaugat: "Comunistii sunt obligati sa ofere cele 8 voturi pentru alegerea presedintelui Republicii Moldova", opinie sustinuta si de Lupu, care a declarat ca "situatia politica din tara ne obliga sa discutam si cu Partidul Comunistilor."

In urma alegerilor desfasurate la 29 iulie, Partidul Comunistilor din Republica Moldova a obtinut un scor final de 44,69%, ceea ce inseamna 48 de mandate, insuficient pentru a avea majoritatea in Parlament.

Partidul Liberal Democrat a obtinut un scor electoral de 16,57% - 18 mandate, Partidul Liberal 14,68% - 15 mandate, Partidul Democrat 12,54% - 13 mandate, iar Alianta Moldova Noastra 7,35% - 7 mandate.