Un asociat al liderului taliban pakistanez Baitullah Mehsud a declarat sambata ca acesta nu a murit, infirmand informatiile aparute zilele trecute, conform carora el ar fi fost ucis in cursul unei actiuni a armatei americane, transmite BBC.

Comandantul Hakimullah Mehsud a afirmat ca informatiile legate de moartea liderului taliban in urma unui atac in Waziristanul de sud sunt "ridicole". El a pus "aceasta propaganda" pe seama serviciilor de informatii americane si pakistaneze.

Joi, un responsabil american afirmase ca "in acest stadiu, nu putem confirma 100% ca Mehsud este mort", insa se declarase increzator ca liderul taliban, considerat cel mai cautat om din Pakistan, a murit in urma atacului.

Washingtonul a oferit o recompensa de cinci milioane de dolari pentru capturarea lui Baitullah Mehsud, mort sau viu, in timp ce Islamabadul a promis suma de 615.000 dolari. Seful taliban este acuzat de a se fi aflat in spatele majoritatii atentatelor sinucigase care au facut cel putin 2000 de victime, incepand din iulie 2007.

Miercuri dimineata, cea de-a doua sotie a sefului taliban Baitullah Mehsud a fost ucisa de un tir de racheta americana in zone tribale din nord-vestul Pakistanului. Patru dintre copii au fost de asemenea raniti.

BBC precizeaza ca nici armata americana, nici talibanii nu au oferit dovezi care sa le sustina afirmatile legate de Meshud.

Hakimullah Mehsud a declarat ca liderul taliban a decis sa adopte tactica lui Osama ben Laden si sa ramana ascuns, insa va da publicitatii un mesaj in urmatoarele zile.

Waziristanul de sud reprezinta fieful lui Baitullah Mehsud, care s-a auto-proclamat lider in 2007, dupa ce a unit 13 factiuni rivale din zona. Meshud are sub comanda sa 20.000 de talibani.