Rebiya Kadeer, cunoscuta disidenta uigura aflata in exil, este acuzata de doi dintre copiii sai ca este responsabila de masacrul din Xinjiang. Presa chineza a publicat luni o scrisoare semnata de mai multi apropiati ai femeii, in care acestia sustineau ca ea a provocat protestele de la inceputul lunii iulie, in nord-vestul Chinei. De cealalta parte, Rebiya Kadeer a replicat ca este vorba despre un fals, scrie AFP.

Scrisoarea publicata de agentia China Noua este semnata, printre altii, de Khahar, unul dintre baietii disidentei, precum si de fiica sa Roxingul. "Din vina ta, numerosi oameni nevinovati apartinand unor minoritati etnice si-au pierdut viata pe 5 iulie la Urumqi, unde multe bunuri, magazine si autovehicule au fost distruse", se arata in mesaj.

"Gandeste-te, daca vrei, la fericirea noastra si a nepotilor tai. Nu distruge viata linistita si fericita din Xinjiang", continua semnatarii. Scrisoarea reia discursul si argumentele autoritatilor chineze, acuzand-o mai ales pe Kadeer, in varsta de 62 de ani si mama a 11 copii dintre care patru traiesc in China, ca si-a incalcat promisiunea de a nu desfasura activitati politice in timpul exilului sau in Statele Unite.

In tot acest timp, un purtator de cuvant al Congresului mondial uigur, condus de Rebiya Kadeer, a declarat ca scrisoarea este un fals. "Aceste scrisori sunt false. Obiectivul guvernului chinez este sa limiteze activitatile internationale conduse de Rebiya", a afirmat pentru AFP Dilxat Raxit, purtatorul de cuvant al Congresului. "Pentru guvernul chinez, este foarte usor sa fabrice astfel de scrisori", a continuat el.

Autoritatile chineze acuza disidentii ca au provocat violentele din 5 iulie din regiunea autonoma Xinjiang (in nord-vestul Chinei), locuita in cea mai mare parte de uiguri - musulmani vorbitori de limba turca. Potrivit datelor oficiale, 197 de oameni au fost ucisi in timpul protestelor, majoritatea victimelor fiind chinezi Han. Rebiya Kadeer, fosta femeie de afaceri care a petrecut mai multi ani in inchisorile chineze inainte de a se exila in Statele Unite, a negat toate acuzatiile guvernului de la Beijing.