Un cutremur de 7,8 grade pe scara Richter a mutat sudul Noii Zeelande mai aproape de Australia cu 30 de centimetri, spun oamenii de stiinta. Cercetatorul Ken Gledhill a declarat ca miscarea ilustreaza forta imensa a cutremurului, cel mai mare inregistrat in acest an, potrivit Breitbart.com, care citeaza AFP.

"Practic, Noua Zeelanda tocmai a devenit putin mai mare", a declarat el. In timp ce sud-vestul Insulei de Sud s-a miscat aproximativ 30 de centimetri, coasta de est a insulei s-a apropiat doar un centimetru. Seismul de joi, cel mai mare din Noua Zeelanda in ultimii 78 de ani, a provocat doar o usoara deterioare a unor cladiri.

Cutremurul a generat si un mic tsunami, un val de un metru, care a ajuns pe coasta de vest a Noii Zeelande. "Pentru un cutremur foarte mare, cu toate ca a fost resimtit pe o distanta foarte mare, au existat foarte putine pagube", a precizat Ken Gledhill. La o evaluare aeriana a dealurilor impadurite din apropiere de epicentrul seismului, s-au vazut doar cateva alunecari de teren. Acest lucru s-a datorat, in parte, faptului ca energia acumulata intre cele doua placi tectonice, Australiana si a Pacificului, a fost in mare masura indreptata spre vest, spre Ocean si nu in interior, spre cel mai apropiat oras.

Tipul de cutremur, cunoscut ca "ruptura de subductie", este de asemenea unul care produce trepidatii de mai mica frecventa. A fost mai degraba o miscare de rulare, decat ca una de incretire, care ar fi provocat mai multe daune, spun oamenii de stiinta. Neozeelandezii sunt obisnuiti cu seismele, pentru ca arhipelagul lor este chiar pe punctul de intalnire al platourilor continentale Australian si Pacific.