Partidele reprezentate in Parlamentul ungar au adoptat luni o declaratie comuna prin care cer Bratislavei sa retraga o lege calificata de Budapesta drept discriminatorie. Mai exact, actul normativ sanctioneaza utilizarea limbilor minoritatilor in serviciul public din Slovacia.

"Avem nevoie de o ofensiva diplomatica pentru a revoca aceasta lege, inainte sa intre in vigoare, pe 1 septembrie", a declarat Janos Koka, seful grupului liberalilor, citat de AFP. Oficialul ungur a precizat ca demersul slovacilor "depaseste cadrul bilateral si merge impotriva principiilor de baza ale Uniunii Europene".

Noua lege adoptata de Parlamentul din Slovacia (unde minoritatea maghiara constituie 10% din populatie) prevede pedepsirea - prin amenzi de pana la 5.000 de euro - utilizarii unei limbi a minoritatilor in serviciile publice. Reprezentantul partidului de opozitie Fidesz a declarat ca "o astfel de limitare a drepturilor omului poate duce la crearea unui apartheid modern".

Propunerea a fost adusa in fata Parlamentului European saptamana trecuta, in cadrul unei dezbateri. Exprimandu-se prin limbajul semnelor, eurodeputatul surdo-mut Adam Kosa, conservator ungur, s-a lansat intr-o pledoarie spectaculoasa in favoarea respectului fata de limbile minoritatilor, scrie AFP. "Parlamentul slovac a adoptat o lege care limiteaza posibilitatea de a vorbi in limba ta, atunci cand faci parte dintr-o minoritate nationala. Eu folosesc limbajul semnelor, sunt foarte sensibil la acest subiect si as vrea ca toate minoritatile sa se poata exprima in limba lor", a continuat Adam Kosa, in aplauzele colegilor sai.

Relatiile dintre Budapesta si Bratislava sunt tensionate din 2006, de la intrarea la putere a partidului de extrema-dreapta SNS condus de Jan Slota, in guvernul lui Robert Fico.