Lansarea navetei spatiale Endeavour a fost amanata pentru a doua oara din cauza conditiilor meteorologice de la Cape Canaveral, anunta CNN. Specialistii NASA s-au aratat ingrijorati de furtunile din jurul Centrului Spatial Kennedy si au decis amanarea lansarii ce ar fi trebuit sa aiba loc la 19:13 ora locala (02:13 ora Romaniei) cu 24 de ore. NASA va incerca sa lanseze naveta luni la ora locala 18:51.

Odata lansata in spatiu, naveta, cu sapte astronauti la bord, va instala ultimele componente ale laboratorului japonez Kibo la bordul Statie Spatiale Internationale (ISS) intr-o misiune ce va dura 16 zile.

Lansarea navetei Endeavour a fost amanata sambata seara dupa ce rampa de la Cape Canaveral a fost lovita de fulgere, au anuntat oficiali NASA. Lansarea de sambata a fost amanata pentru 24 de ore, pentru a permite mecanicilor sa evalueze efectele fulgerelor asupra rampei de lansare.

Echipajul navetei americane urmeaza sa instaleze ultimele componente ale unui laborator spatial japonez, Kibo. Primele doua module presurizate ale laboratorului au fost amplasate in 2008, la bordul ISS, alaturi de laboratorul european Columbus.

Echipajul, care este format din sase americani si un canadian, Julie Payette, are programate cinci iesiri in spatiu pentru a fixa ultima parte a laboratorului. In plus, Endeavour va lasa pe ISS un membru de-al sau (Tim Kopra) si-l va aduce pe pamant pe japonezul Koichi Wakata, care a stat pe Statia Spatiala Internationala mai mult de trei luni.

Acesta este cel de-al 127-lea zbor facut de Endeavour in spatiu si al 29-lea catre ISS. Naveta va mai efectua inca sapte zboruri spre Statia Internationala, urmand sa fie retrasa in 2010. In iunie au avut loc alte doua tentative de lansare, anulate dupa producerea unor scurgeri de hidrogen.