Neda Agha-Soltan este numele tinerei care a fost impuscata in piept pe strazile din Iran, in urma unui presupus foc de arma al militiilor basidji. Moartea acesteia a fost filmata cu un telefon mobil, iar tanara fata a devenit un simbol al miscarii de contestare a rezultatelor alegerilor prezidentiale.

Imaginile video au fost postate pe internet, iar numele ei a devenit rapid un simbol pentru continuarea miscarilor de protest.

Neda inseamna "voce" sau "chemare" in persana. Tanara a fost supranumita "Vocea Iranului" si "un simbol al protestatarilor pro-democratici in lupta cu regimul islamic".

Discutiile pe Twitter despre Neda, folosind canalul #neda, au devenit rapid unele dintre cele mai urmarite teme, incepand cu seara de 20 iunie.

Autenticitatea imaginilor, locatia incidentului si identitatea presupusului ucigas nu au putut fi confirmate independent.

Moartea lui Neda nu a fost anuntata de media de stat din Iran, dar a devenit rapid unul dintre subiectele favorite ale presei internationale. CNN a prezentat imaginile de nenumarate ori, atat in versiune necenzurata, cat si cenzurata.

In primul video, barbatul care sta alaturi de Neda, si care pare a fi tatal ei, este auzit spunand: "Neda, nu-ti fie teama. Neda, nu-ti fie teama. Neda, ramai cu mine. Neda, ramai cu mine."

Imaginile prezinta o tanara impuscata in piept, in timp ce statea alaturi de tatal sau si urmarea demonstratiile.

"Sunt doctor, si m-am grabit sa o salvez. Dar impactul glontului a fost atat de devastator incat victima a murit in mai putin de doua minute", scrie cel care a postat imaginile pe internet.

Imaginile au fost filmate de un prieten al doctorului.

Intre timp, pe internet a fost publicat si un alt video, care pare sa o arate pe Neda inainte de moarte, in timp ce participa la protest.