"Ne uluieste decizia Moldovei de a impune vize unor cetateni europeni, este o situatie inacceptabila si vom analiza legalitatea ei", a declarat comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, in cadrul dezbaterii pe tema republicii Moldova din Parlamentul European.

Rehn a subliniat ca problema va fi discutata in 30 aprilie, in intalnirea Comitetului UE-republica Moldova. Comisarul european a subliniat, din nou, ca Bruxelles-ul condamna "cu putere" violentele si "folosirea masiva si excesiva" a fortei impotriva manifestantilor, incalcarea repetata a drepturilor omului, arestarea si rapirea mai multor persoane. "Este foarte important pentru Moldova sa se ridice la inaltimile asteptarilor europene", a conchis Rehn.

Liderul ALDE, Graham Watson, a condamnat initiativa presedintelui Basescu de a simplifica si urgenta acordarea de cetatenie romana moldovenilor. "Anuntul presedintelui roman Basescu de acordare a cetateniei romane pentru un milion de moldoveni a contribuit la sporirea tensiunilor", crede liderul liberalilor din PE. El a catalogat, de asemenea, ca inacceptabile actiunile autoritatilor de la Chisinau privind "expulzarea" ambasadorului roman la Chisinau si impunerea de vize pentru cetatenii romani.

Watson a cerut autoritatilor moldovene sa probeze cu dovezi acuzatiile la adresa Romaniei si a spus ca inainte de prezentarea rapoartelor Parlamentului European privind evenimentele de la Chisinau, declaratiile facute de liderii de acolo nu pot fi crezute.

Adrian Severin a spus, la randul sau, ca solutia pentru rezolvarea situatiei din Moldova nu este "de a incuraja elitele moldovene sa plece prin a le acorda pasapoarte europene".

Marian Jean Marinescu (PPE-DE/PDL) a cerut Comisiei Europene sa intocmeasca un raport privind utilizarea tuturor fondurilor europene pe care Moldova le-a primit, iar Alexandru Nazare a subliniat necesitatea regandirii rolului reprezentantului UE la Chisinau. "Criza actuala de la Chisinau a demonstrat inca o data ca trebuie sa imbunatatim metodele de monitorizare si observare a alegerilor si sa redefinim rolul reprezentantului permanent al Uniunii Europene in Republica Moldova", a declarat acesta.

Marianne Mikko (PSE) a subliniat ca niciun subiect referitor la Republica Moldova nu va ramane tabu si ca UE nu "inghite tot ce spune guvernul de la Chisinau". Ea a aratat ca atitudinea autoritatilor de la Chisinau nu este cea potrivita, plecand de la declaratia din AFET (comisia de politica externa a PE) a ambasadorului la Consiliul Europei al Moldovei, care a spus ca "Europa ar trebui sa se pregateasca pentru un monolog la Chisinau".

Reprezentantul Consiliului, cehul Petr Necas, a spus ca presedintia UE a subliniat la Chisinau ca incalcarea drepturilor omului, asa cum a avut loc in Moldova, nu poate fi acceptata de UE, ca jurnalistii si opozitia trebuie sa se faca auziti si ca trebuie facuta diferenta intre declaratiile presedintelui Voronin si interesele cetatenilor moldoveni. Necas crede ca UE trebuie sa se asigure ca situatia din Moldova nu va avea efecte negative asupra implementarii Parteneriatului Estic, care urmeaza sa fie lansat in cadrul unui summit la inceputul lunii mai.