Presedintele Shimon Peres a avertizat ca Israelul va ataca Iranul daca deschiderea aratata de presedintele SUA, Barack Obama, fata de Teheran nu va avea efecte concrete, relateaza The Jerusalem Post, care noteaza ca declaratia liderului evreu este una neobisnuit de agresiva.

Peres si-a exprimat speranta ca apelul lui Obama pentru dialog va fi urmat, dar a avertizat ca daca astfel de discutii nu vor reusi sa 'inmoaie' abordarea presedintelui iranian "atunci il vom lovi".

Desi a refuzat sa ofere detalii despre optiunile militare care pot fi accesate pentru a stopa programul nuclear al Iranului, Peres a subliniat ca Israelul nu va putea sa deruleze de unul singur, fara SUA, un atac impotriva republicii islamice.

"Cu siguranta nu ne putem implica singuri in asa ceva, fara SUA, si in mod sigur nu putem face asa ceva impotriva dorintei SUA", a subliniat el.

Intr-un interviu acordat unui post de radio, Peres a afirmat ca arestarea, in cursul saptamanii trecute, a unei celule Hezbollah in Egipt a reprezentat o lovitura pentru puterea presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad.

"Ahmadinejad recruteaza forte impotriva noastra, dar exista si forte care actioneaza impotriva lui", spune Peres. "Ceea ce s-a intamplat in Egipt a creat o opozitie inversunata iar noi trebuie sa unificam aceste forte de opozitie - sunite si europene, precum si pe acelea care se opun armelor nucleare si terorii".