Casa Alba a negat faptul ca presedintele Barack Obama ar fi facut o plecaciune in fata regelui Arabiei Saudite, Abdullah, la summitul G-20 care a avut loc recent la Londra, gest care a atras foarte multe critici in lumea occidentala, dar a fost laudat de unele surse media arabe, relateaza politico.com.

"Nu a fost vorba despre o plecaciune. Obama a apucat mana regelui cu amandoua mainile si este mai inalt decat regele Abdullah", a explicat un consilier al presedintelui american, sub protectia anonimatului.

A facut sau nu Barack Obama plecaciuni in fata regelui Arabiei Saudite?

Washington Times a caracterizat presupusa plecaciune drept "un socant gest de loialitate fata de un senior strain" si a afirmat ca violeaza secole intregi de traditie americana de a nu se apleca in fata regalitatii.

Weekly Standard noteaza ca protocolul american exclude, aparent, plecaciunile, dar a existat un eveniment similar in trecut - semi-plecaciunea facuta de Clinton in fata imparatului Japoniei.

Interesant, un editorialist al cotidianului arab Asharq Alawsat a considerat gestul drept o plecaciune, exprimandu-si aprecierea pentru aceasta initiativa.

"Obama a dorit sa-si arate respectul si aprecierea pentru personalitatea regelui Abdullah Bin Abdulaziz, cel care a facut unul dintre cele mai importante apeluri din era moderna: apelul la dialog inter-religios si inter-cultural pentru a elimina ura, conflictele si razboaiele", crede editorialistul arab, Muhammah Diyab.