Fostul premier britanic Tony Blair, care a fost destul de discret in privinta confesiunii sale religioase pe perioada mandatului sau, a declarat ca acum e mult mai deschis sa vorbeasca despre acest lucru si ii indeamna pe liderii lumii sa se ocupe si de Dumnezeu, relateaza AFP.

Intr-un articol scris in saptamanalul britanic New Statesman, fostul prim-ministru noteaza ca, in timpul sederii sale la Downing Street, a ajuns la concluzia ca "esecul de a intelege puterea religiei inseamna esecul de a intelege lumea moderna".

"Credinta a fost intotdeauna o parte importanta a politicii mele", consemneaza Blair, in publicatia la care mai scrie si fostul sau purtator de cuvant, Alastair Campbell, cel care, la un moment dat, luat prin surprindere de insistentele cu privire la credinta premierului britanic, a declarat spontan ca seful sau „nu se ocupa de Dumnezeu“.

"In timpul mandatului, am considerat ca e mai bine sa nu-mi strig in gura mare credinta, de teama sa nu se creada ca incerc sa-mi revendic vreun fel de preeminenta morala, a mea sau a partidului meu. In rarele ocazii in care am vorbit despre religie, cuvintele mele au fost denaturate, pentru a folosi scopurilor politice ale celorlalti. Acesta era motivul pentru care nu ne ocupam de Dumnezeu".

Blair, care, la finalizarea mandatului sau, a trecut de la anglicanismul liberal la catolicismul conservator, a marturisit ca a refuzat sa vorbeasca despre religie tocmai pentru ca, intr-o tara conservatoare precum Marea Britanie, credinciosul este confundat cu usurinta cu un „ciudat“. Intre timp, Blair a pus bazele unei fundatii ce promoveaza dialogul inter-religios si considera ca "lumea s-a schimbat".

"Credinta religioasa si modul in care aceasta se dezvolta ar putea avea aceeasi insemnatate pentru secolul XXI precum ideologia politica pentru secolul XX. Ea ar putea ghida si sprijini era globalizarii, imprumutand din valorile sale, si, printr-o mai buna intelegere intre credintele si culturile lumii, ar putea favoriza o coexistenta pasnica", noteaza fostul premier britanic.

"Sau ar putea fi o forta reactionara, care i-ar dezbina pe oameni, asa cum globalizarea ii aduce impreuna. Indiferent de ce drum religia urmeaza, toti liderii lumii, credinciosi sau nu, trebuie sa se ocupe de Dumnezeu", a conchis Blair.