Cei mai frumosi si mai fermecatori tineri ai Moscovei. Supertrendy, ingrijiti si chic. Superbogati si supercool. Femei cu cizme inalte si par matasos; barbati cu urme de "metrosexualitate" si o aura de colosala aroganta. Multe celebritati locale sunt si ele prezente aici. Pe ici, pe colo sunt evidente tratamente recente cu colagen. As spune ca sunt clone ale multimii din Berverly Hills, doar ca aici este ceva diferit. Probabil nu sunt propriu-zis clone, ci copii. O copie a ceva ce este deja fals - exista un cuvant pentru asa ceva? Saptamana rusa a modei s-a desfasurat la Gostini Dvor, la doi pasi de Piata Rosie si Kremlin. Designerul Antonina Sapovalova, membru al miscarii de tineret Nasi, are propriul ei show.

Miscarea de tineret Nasi (Ai nostri) a aparut la inceputul anului 2005 si pretinde ca s-a format in mod spontan, din simpla necesitate ca o astfel de organizatie sa existe in Rusia contemporana, necesitate recunoscuta de "tanarul patriot" Vasili Iakemenko, in varsta de 37 de ani - primul lider al Nasi, actualmente presedintele nou-infiintatului Comitet de Stat pentru Tineret.

Nasi sustine, de asemenea, ca ideologia sa a fost mai intai conturata si declarata (cu tot cu un Manifest parafat la 15 aprilie 2005) si abia apoi a obtinut sprijinul absolut si complet al elitei politice si financiare a tarii, iar cu acest sprijin - si foarte multi bani.

Doar ca, dupa cum mi-a spus la o discutie privata unul dintre liderii Nasi, ideologia a fost "sugerata" de Vladislav Surkov, Prim Adjunct al Sefului Administratiei Prezidentiale a Federatiei Ruse si principal consilier al presedintelui Vladimir Putin. Un om mereu pregatit sa identifice noi cai prin care sa mentina popularitatea presedintelui si sa inradacineze toate deciziile Kremlinului in sprijinul public, in sens propriu cel putin. Dl. Surkov este un om foarte puternic, vazut de multi drept principalul ideolog al Kremlinului, care a contribuit imens la victoria electorala a lui Putin din 2004. Nasi este considerat rodul mintii sale.

Miscarea a fost cladita pe umerii revolutiei portocalii din Ucraina, ce a adus la putere un guvern ales democratic, ceea ce trebuie sa ii fi inspaimantat pe oamenii de la Kremlin. Drept rezultat, ei au decis ca trebuie sa existe o organizatie care, in cazul unei amenintari revolutionare similare celei petrecute in Ucraina, cand oamenii decid ca "le-a ajuns", sa fie folosita pentru a combate un astfel de pericol.

S-a decis ca mase mari de tineri loiali si energici ar putea fi numai bune. Mari corporatii financiare au sprijinit ideea si au furnizat banii necesari.

In vara lui 2005, in prezenta tuturor mass media din Rusia, liderii Nasi s-au intalnit cu presedintele Putin.

Dupa ce miscarea si-a indeplinit cu succes menirea de proptea propagandistica si de formare a opiniei publice inaintea alegerilor prezidentiale din 2008, puterea sa este mai mare ca niciodata. Organizatia are un numar respectabil de membri - aproximativ 120.000 in intreaga Rusie, acoperind aproximativ 50 de regiuni - iar acestia au varste cuprinse intre 18 si 25 de ani. Si iata cum opereaza: dupa ce a primit un semnal direct sau indirect de la Kremlin, Nasi intra in actiune pe o tema data.

Maria, Comisarul

Sediul Nasi se afla in inima Moscovei, intr-o cladire roz, cu doua etaje. Peretii interiori, zugraviti in culorile Nasi - alb si rosu - poarta colaje de imagini cu liderii Nasi intalnindu-se cu presedintele Putin, toti in tinuta lejera, razand si distrandu-se, precum si imagini de la diverse evenimente ale organizatiei. Sunt numeroase postere propagandistice al caror continut este anti-occidental si anti-opozitie, precum si fotografii de la tabara de vara anuala, vizitata de mari mahari de la Kremlin si menita sa promoveze, intre altele, imbunatatirea situatiei demografice din Rusia. Se poate presupune ce inseamna acest lucru.

Inima acestei miscari, dupa cum declara in mod constant si dupa cum se reflecta in design-ul sediului Nasi, este ceea ce organizatia numeste "patriotism de masa".

Maria Drokova este o persoana influenta in cadrul miscarii. Petrece multa vreme in Parlament si cateodata vorbeste cu presa. Este un comisar, termen aparut in zilele de inceput ale Rusiei sovietice. In cadrul Nasi, acest statut prestigios pe care il obtii nu doar demonstrandu-ti capacitatile prin loialitate si munca, ci si, atunci cand devii candidat, depasind mai multe teste a caror natura este tinuta la mare secret.

Maria studiaza stiinte economice la Universitatea de Stat din Moscova, una dintre cele mai prestigioase din tara. Este o ftata de 21 de ani, plina de incredere, aratoasa, imbracata nu foarte conservator - fusta scurta si cizme inalte. Maria sustine ca nu fumeaza si nu bea, dar face sport si merge la teatru. Ii plac cumparaturile si asculta melodii din epoca sovietica; a calatorit in Europa, dar nu a fost niciodata in Statele Unite.

Cand intreb daca viitorul ei, ce pare deja luminos, va beneficia de rolul pe care il are in Nasi, ea rade fermecator atunci cand neaga. Maria spune ca este membra Nasi si dedica extrem de mult timp acestei miscari (in asa masura incat nu are nici macar iubit) deoarece crede din tot sufletul ca tara este in sfarsit pe calea cea buna - multumita pe deplin lui Putin; iar tineretul sensibil si activ nu trebuie sa permita abateri de la aceasta cale.

Pericolul, spune ea, poate aparea atat din interior, cat si din exterior; pericolul din interior - cei din opozitie, care nu sunt decat prostituate ce s-au vandut Vestului.

In timpul interviului, Maria citeaza adesea din discursurile lui Putin, precum cel vestit, in care acesta a prezentat un plan pentru Rusia pentru urmatorii 14 ani. Face referiri la diverse legislaturi si foloseste multe cuvinte pretentioase, precum "inovatie" sau "modernizare", desi ma indoiesc ca intelege pe deplin sensul lor. Cand vine intrebarea neasteptata, Maria se pierde un pic. Cand o intreb in legatura cu simbolistica pe care o au culorile lor, cele de pe drapelul miscarii, alb si rosu, face referire atat la drapelul Rusiei tariste, cat si la simbolul revolutiei din 1917. Cand ii sugerez ca ar fi trebuit sa aleaga un singur punct de referinta, Maria se fastaceste partial si se devine nervoasa.

Exista, in general, un volum nesanatos de patos si aroganta in randul activistilor miscarii, volum ce tine, imi imaginez, de legaturile lor puternice cu cei de la conducerea tarii, de la Kremlin.

In timp ce stam intr-o cafenea pentru interviu, Comisarul Maria le spune oamenilor de la masa alaturata sa taca. Dupa acest moment stanjenitor, revine, spunand toate acele lucruri frumoase si corecte. "Aceasta miscare te face un om mai bun", spune ea, "iar eu vreau sa influentez pozitiv vietile oamenilor si sa contribui la o lume mai buna".

Tatal Mariei, un fost membru al Partidului Comunist, este seful comitetului financiar din orasul Tambov, situat la 300 de kilometri de Moscova.

Maria insasi pretinde ca a devenit un patriot veritabil in timp ce studia istoria, materia favorita la scoala. Scoala unde in prezent s-a creat un cult in jurul Mariei si unde exista un "tribut" foto dedicat ei pe peretele unui culoar, precum si o fotografie ce o prezinta alaturi de Putin.

"Producem noi modele si reinstauram valorile drepte", spune Maria.

Tinara elita si Putin
Foto: Nashi.su
Cand o intreb care sunt obiectivele lor reale, ea vorbeste despre transformarea Rusiei in lider global. Urmatoarea declaratie suna aiuritor: Nasi vrea sa vada principalul concurent al Rusiei, America, inlaturat din drumul Rusiei. Cel mai alarmant lucru, in aceasta privinta, este ca miscarea reprezinta o voce a Kremlinului. Atunci cand nu actioneaza la ordinul direct venit din spatele zidurilor de caramida rosie ale Kremlinului, vin ei insisi cu propriile lor idei care, invariabil, sprijina agenda politica actualizata a Kremlinului.

Care este fundamentul, elementul central al Nasi? - o intreb pe Maria. Este oare ideologia Kremlinului? Admite cu mandrie - acesta este fundamentul miscarii; de fapt, ideologia si patriotismul sunt cuvintele cele mai iubite si folosite cel mai frecvent de catre activisti. Probabil, in parte, din cauza ca ii face sa se simta maturi. Similar cu ceea simte un baiat de 14 ani cand fumeaza. Iar in contextul Nasi, acele cuvinte pot avea mai multa otrava decat tigarile, deoarece, dupa cum aflu pe parcurs, ideologia inseamna loialitate fanatica fata de cei aflati la putere, iar patriotismul este egal cu ura orbeasca fata de un dusman comun.

"Ce inseamna pentru tine patriotismul, Maria?" "Lucruri nobile", spune ea". "Daca este pregatit sa participi la pichetarea ambasadelor, chiar daca asta inseamna ca ele nu iti vor da niciodata viza de calatorie catre tarile lor, atunci esti patriot. Daca esti pregatit sa muncesti din greu ca sa te asiguri ca patria ta este lider global, atunci esti patriot".

Pe masura ce o ascult, gandul ma duce continuu intre "spalata pe creier" si "o fata isteata, captiva unei gandiri inguste, fortata sa creada ca ura, atotprezenta in protestele lor, este in fapt un lucru nobil".

Ea admite ca ii este mila de cei care nu impartasesc viziunea Nasi, asa cum o face - spune ea cu mandrie - liderul lor ideologic, privit ca un parinte al acestei miscari, Vladislav Surkov. Doar ca eu ma indoiesc de faptul ca el, un om extrem de pragmatic si rece, ii priveste pe ei in aceeasi maniera. Mai degraba i-ar vedea ca pe o armata de clone concepute de mintea sa.

"Helloween" sau "Yankee, go home!"

Intr-o dupa-amiaza intunecata de noiembrie, vremea se dovedeste nemiloasa cu tinerii patrioti ai Rusiei. Cu cateva ore inainte sa inceapa evenimentul pregatit in fata Ambasadei SUA la Moscova, un amestec de "Helloween" si protest anti-american, a inceput sa ploua cu galeata, iar ploaia nu s-a oprit decat tarziu in noapte. Tinerii activisti - vreo 20.000 la numar, multi adusi din alte localitati cu autobuzul - stau printre baltoace, uzi leoarca, purand dovleci in brate. Fiecare dovleac, cu ochii triunghiulari si ranjetul de Helloweeen, este simbolul unei persoane ucise ca urmare a politicilor americane in Irak, Serbia, Osetia, Rusia etc. In interiorul fiecarui dovleac se afla o lumanare ruseasca (participantii au insistat ca este de provenienta ruseasca) si un steag american insemnat cu numele persoanei ucise din cauza regimului criminal american. Printre numele pe care le observ se numara Saddam Hussein.

Devine evident ca este un eveniment extrem de costisitor. Zece plasme gigant sunt inaltate in fata Ambasadei SUA, de-a lungul uneia dintre cele mai aglomerate strazi din Moscova, Sadovi, ce se desfasoara in jurul Moscovei centrale. Pe ecrane sunt difuzate colaje de filme, clipuri, reclame si materiale de promovare politica, toate americane. Lucuri ce corup si distrug mintea si sufletul oamenilor, dupa cum vor organizatorii sa credem. Intre timp, fete si baieti, cu sticle de Cola si pachete de Marlboro, stau la taclale, se saruta, rad - iar unii poarta marci americane, de la Nike la Rocaear.

Povestea, mi se spune, a fost inspirata de evenimentele petrecute in Osetia de Sud, in august. Membrii Nasi cred ca Statele Unite s-au aflat in spatele atacului asupra regiunii disputate, avand in vedere ca ei vad Georgia drept o simpla marioneta a Americii. Mai mult decat atat, ei vad "actul violent al Americii" drept o tentativa a Casei Albe de a-i mentine pe republicani la putere si pentru a-i asigura lui McCain victoria in alegerile prezidentiale.

"Am venit aici sa protestam fata de dominatia SUA in lume! Speram in slabirea Americii! America trebuie sa plateasca! Rusia trebuie sa fie liderul global! America vrea sa domine! America foloseste mijloace nedemocratice pentru a-si pastra puterea globala si este o amenintare la adresa Rusiei si Europei!", tipa Maria, acum pe un ton mult mai aspru, ce acopera zgomotul miilor de tineri aliniati de-a lungul strazii, ordonati de liderii Nasi. Unii danseaza pe muzica ce razbate din boxele gigant - clasici ai Americii, de la Sinatra la Elvis si pana la Justin Timberlake si Beyonce.

In curand, pe ecranele gigant apare un film propagandistic, element important al evenimentului. O gura lipita de chipul lui George W. Bush ne spune ca fiecare lucru rau din lume, din ultimul veac, a fost fapta intentionata a americii. De la primul razboi mondial la atacurile teroriste pe taram rusesc. In momentul cand filmul ia sfarsit, o tanara sobra ii indeamna pe toti sa isi aminteasca de cei care si-au pierdut viata si sa se gandeasca la familiile acestora. Dupa un minut de tacere, multimea pune, incet, dovlecii pe pamant, mai sta cateva clipe si incepe sa se risipe pe un fundal sonor funebru.

Noul farmec rusesc

Antonina Shapovalova, creatoarea de moda propulsata de Nasi, se desfasoara in cadrul Saptamanii Modei de la Moscova. Tricourile ei cu tematica patriotica si chiloteii de dama imprimati cu "Vova, sunt cu tine" au avut un succes major dupa ultimul ei spectacol si se vand in continuare ca painea calda. Este creditata pentru ca a transformat in moda desfasurarile patriotice publice. Tovarasii ei tineri, aratosi, trendy ii dau o mana de ajutor. La fel si elita politica si financiara - fanii si clientii ei. Povestea e cu totul alta in cazul acestor oameni, fata de cea a altor membri ai miscarii, de provenienta mai modesta, care nu prea au idee ce se intampla si sunt folositi abil in jocul "Rusia revine".

Prosperitatea lor evidenta lasa impresia ca sub niciun chip nu i-ar interesa ceva sau cineva pe lumea asta. In special nu viitorul Rusiei si saracii ei fara loc de munca si fara dinti in gura. Este imposibil sa-ti inchipui cum si-ar gasi ei timpul si dorinta necesare sa analizeze pe cont propriu ceea ce se intampla in tara si sa traga propriile concluzii. Ei sunt "patrioti" in timp ce toate lucrurile pe care le poarta, mananca, beau sau conduc sunt straine. Nu conduc Lada si nu se dau cu parfumul Krasnaia Zaria, nici nu se duc in vacanta in provincia Tver.

Elita politica avea nevoie de un grup care sa vorbeasca o limba pe care "omul obisnuit" sa o poata intelege si sa o creada, contribuind totodata la atingerea obiectivelor pe care le au cei puternici si - cum se intampla in Rusia - implicit bogati. Pentru Kremlin, ideea unui tineret unit care sa sustina pozitia guvernului este mereu la indemana, asa cum a fost si in epoca Germaniei naziste sau a URSS.

Ce s-ar putea intampla cu Nasi in anii care vin? Avand in vedere ca este putin probabila o schimbare politica semnificativa sau o schimbare majora la nivelul puterii, aceasta miscare a tineretului va merge, probabil, din bine in mai bine. Maria, cu imaginea ei de veritabil luptator si credinta ei in viitorul luminos al Rusiei, va continua sa promoveze spre o cariera politica de succes si, fara indoiala, va ocupa un fotoliu politic respectabil. Va munci din greu, cu devotament, si va continua sa sustina si sa raspandeasca ideologia mult timp dupa ce ea insasi va inceta sa mai creada in ea.

Ceilalti tineri Nasi vor deveni adulti care vor continua sa aspire la tot ce e "occidental", vor continua sa-si presare frazele cu vorbe englezesti (in versiuni grotesti precum "pleeze", "loozer", "glamur", "peepl"), injurandu-si originile si vorbind despre destinul aparte si maretia Rusiei.

Rusia este locul de joaca al Nasi. De fapt, este un fel de Disneyland. Si copiii, si cei care ii supravegheaza sunt exuberanti si veseli. Iar evenimentele sunt ca tiribombele: distractive si inspaimantatoare in acelasi timp.

Natalia Pelevine, autorul acestui material, este un dramaturg de origine rusa stabilit in Marea Britanie, cunoscuta si in ipostaza de comentator politic pentru mai multe posturi de televiziune britanice si internationale, inclusiv BBC si Al Jazeera. Este autoarea unei piese controversate, "In mainile tale", pe tema asediului de la Teatrul Dubrovka din Moscova, atacat de insurgenti ceceni. Potrivit Reuters, Natalia Pelevine a acuzat autoritatile ruse de cenzura tipic sovietica dupa ce piesa a fost interzisa in Rusia imediat dupa prima punere in scena, in regiunea Daghestan.