Presedintele ales al SUA, Barack Obama, a afirmat ca remarcile sale critice la adresa lui Hillary Clinton, facute in timpul cursei pentru Casa Alba, au fost simple declaratii de campanie. Obama a raspuns astfel unei intrebari despre afirmatiile sale, potrivit carora fostei Prime Doamne a SUA ii lipseste experienta necesara in domeniul politicii externe si ca este o continuatoare a politicilor lui George W. Bush. Luni, Barack Obama a anuntat ca a desemnat-o pe Hillary Clinton in fruntea diplomatiei americane.

In timpul conferintei de presa organizate la Chicago, in care s-au anuntat noii membrii ai Administratiei democrate, Obama a fost intrebat despre declaratiile facute in timpul campaniei electorale conform carora Hillary nu are suficienta experienta pentru a conduce Departamentul de Stat si ca este o continuatoare a politicilor lui George W. Bush.

"Este atractiv pentru media sa aduca la suprafata declaratii facute in timpul campaniei. Nu e nimic rau in asta, nu ma leg de acest lucru. Dar daca va uitati la declaratiile pe care Hillary si eu le-am facut in afara cursei electorale, veti vedea ca impartasim opinia ca America trebuie sa fie protejata si la adapost si ca, pentru a atinge acest obiectiv, trebuie sa combinam puterea militara cu o diplomatie puternica", a raspuns Obama.

Presedintele ales a fost criticat de media si bloggurile republicane pentru faptul ca nu vrea sa admita ca declaratiile facute despre Hillary Clinton in timpul campaniei electorale reprezinta adevarata sa opinie despre aceasta si nu doar simple afirmatii facute in contextul luptei pentru Casa Alba.

In acest context a fost amintita, spre exemplu, o declaratie a lui Obama din luna mai, cand a acuzat-o pe Hillary ca, prin "amenintarile sale desarte", seamana cu presedintele Bush. Fosta Prima Doamna mentionase faptul ca, daca va ajunge presedinte, SUA vor fi capabile "sa stearga Iranul de pe suprafata pamantului in cazul in care Teheranul va utiliza arme nucleare impotriva Israelului".

"Este important sa folosim un limbaj care da semnale lumii ca ne indepartam de la o diplomatie de cowboy, sau lipsa de diplomatie, pe care am vazut-o la George Bush", a spus Obama, adaugand ca "acest tip de limbaj nu ne ajuta".

Intr-un alt comentariu, facut in martie, Obama a pus la indoiala experienta in politica internationala a lui Hillary Clinton. "Care este exact aceasta experienta politica internationala? A negociat ea cumva tratate? A trebuit sa faca fata unor crize? Raspunsul e NU", a precizat Obama.

Madam Secretary

Analistii americani sustin ca numirea fostei Prime Doamne in fruntea diplomatiei americane va inchide prapastia dintre ea si Obama, dupa lupta pe viata si pe moarte pe care au purtat-o pentru nominalizarea Partidului Democrat la Casa Alba.

De asemenea, analistii sunt de parere ca instalarea fostei Prime Doamne in Administratia Obama ar putea avea efecte benefice asupra unitatii partidului, afectata din cauza disputelor intre sustinatorii lui Hillary si cei ai presedintelui ales.

In plus, Hillary este cunoscuta pentru munca sa internationala in problemele drepturilor omului si a femeilor, iar numirea sa va usura eforturile lui Obama de a reface legaturile cu aliatii SUA din intreaga lume.

Hillary Clinton va prelua functia de secretar de stat de la Condoleeza Rice, care a ocupat timp de 4 ani fotoliul de sef al diplomatiei americane.