SUA se gandesc serios sa negocieze cu elemente mai putin agresive din randul talibanilor, grupul islamist care a condus Afganistanul si a adapostit teroristii Al Qaida, in speranta ca discutiile ar putea avea drept rezultat reducerea atacurilor teroriste impotriva trupelor NATO din Afganistan, informeaza FoxNews.

Liderii occidentali sunt acum nevoiti sa recunoasca faptul ca razboiul nu poate fi castigat doar militar si ca pana la urma vor fi necesare discutii de pace pentru a se pune capat conflictului. Prin atragerea unor elemente mai putin extremiste din randul talibanilor, excluzand liderii acestora, se incearca reducerea influentei acestora in Afganistan si Pakistanul vecin. Ambele tari au fost destabilizate de un recent val de violente.

Propunerea reprezinta un proiect de recomandare care face parte din planul de strategie al Statelor Unite in Afganistan, potrivit unor inalti oficiali ai administratiei Bush. Acestia au precizat ca negocierile se doresc a fi duse de guvernul central afgan, dar cu participarea activa a americanilor.

Generalul american David Petraeus, care va prelua conducerea operatiunilor militare ale SUA in Afganistan si Pakistan, a declarat ca este de acord cu inceperea negocierilor dintre Washington si talibani. Petraeus a folosit o abordare similara in Irak, unde initiativa americana de a inrola triburile sunite in lupta impotriva Al Qaida in Irak a ajutat la reducerea drastica a violentei in aceasta tara.

Propunerile finale ale Casei Albe, care ar putea diferi de planul initial, sunt asteptate abia dupa alegerile de luna viitoare, iar urmatoarea administratie americana nu este obligata sa le implementeze.

Cu toate acestea, politica de negociere propusa pare sa atinga un punct comun al celor doi candidati pentru presedintia Statelor Unite. Nominalizatul democrat, Barack Obama, a declarat ca negocierele cu talibanii sunt de luat in considerare si a sustinut trimiterea mai multor forte militare in Afganistan.

Contracanditatul sau, republicanul John McCain, sprijina, ca parte a strategiei sale de campanie, ideea de a initia discutii cu liderii gruparii, in efortul de a separa "elementele reconciliabile ale insurgentilor de cele ireconciliabile", a declarat luni Randy Scheunemann, consilierul pe politica externa al lui McCain.