Frank-Walter Steinmeier (52), candidatul desemnat al Partidului Social Democrat (SPD) la functia de cancelar al Germaniei la alegerile din 2009, a luat pozitie referitor la criza de pe pietele financiare. „O simtim cu totii: ne aflam in fata unei noi ere. Dominatia unei ideologii radicale de piata, care a inceput cu Margaret Thatcher si Ronald Reagan, s-a sfarsit cu un puternic bubuit.” Declaratia a fost facuta la recenta sedinta extraordinara a SPD, partid de centru-stanga si partener in actuala Coalitie de guvernamant a Germaniei.

Steinmeier a fost ales candidat la functia de cancelar la inceputul lunii septembrie, intrunind 95,13 % din voturile celor peste 500 de delegati. El urmeaza sa intre, din partea SPD, in lupta politica de anul viitor pentru postul de cancelar al Germaniei, post detinut in prezent de Angela Merkel (CDU).

Acum sase saptamani a fost ales si noul sef al SPD, Franz Müntefering (68), care l-a inlocuit in functie pe Kurt Beck. Müntefering a mai fost presedinte al SPD in perioada martie 2004-noiembrie 2005. Noul duo de la varful social-democratilor germani sustine proiectul de reforma a guvernarii „Agenda 2010”, introducerea varstei de pensionare la 67 de ani si a salariului minim pe economie.

In discursul sau de 88 de minute, Steinmeier a spus ca SPD nu poate castiga alegerile parlamentare de anul viitor, decat daca se prezinta alegatorilor ca „o unitate”. „Noi nu suntem un holding” a spus el, facand aluzie la eventualitatea asocierii SPD cu stanga radicala (Die Linke), propusa recent de o aripa regionala a SPD. „Strangeti randurile” a cerut Steinmeier colegilor sai de partid, la adunarea la care au participat si fostii cancelari Gerhard Schröder si Helmut Schmidt.

Referitor la criza financiara globala din 2008, Frank-Walter Steinmeier crede ca nu e suficienta o reglementare mai stricta a bransei financiare. El ia pozitie intr-un moment si un context in care, in Germania, se pune tot mai acut in discutie responsabilitatea directorilor de banci si a managerilor de varf din sectorul financiar, precum si o introducerea unui plafon pentru salariile acestora.

Directorul Deutsche Bank castiga pe an 12.000.000 de euro si ca el, cu cifre ale venitului anual insumand 6 zerouri, mai sunt multi. Concomitent, milioane de cetateni din spatiul federal, care au castiguri sub limita de existenta considerata de 940 de euro/persoana si 1.350 euro/familie, sunt indatorate la banci cu sume de peste 30.000 de euro. Germania releva, in studiile de specialitate recente, cea mai mare si mai rapida adancire a discrepantei intre bogati si saraci, din Europa.

„E nevoie de un nou inceput” a spus candidatul la functia de cancelar al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. „Acum putem sa definim din nou regulile de convietuire in societatea noastra” a mai declarat el, la sedinta extraordinara a social-democratilor germani.