Escaladare rapida a conflictului inghetat Moscova-Tbilisi: Ministerul rus de Externe a difuzat un comunicat prin care anunta suplimentarea trupelor in Abhazia, ca raspuns la ceea ce expertii rusi au interpretat "pregatirile Georgiei pentru o interventia militara in zona".

Georgia a ripostat prompt, dezmintind informatiile difuzate de Moscova: "Nu exista nici o modificare a dispozitivului nostru militar din Abhazia; Rusia foloseste un pretext pentru a mari numarul de militari din regiune".

"Nu, nu vrem nici un razboi cu Georgia. Vrem doar sa impiedicam conflictele inghetate sa revina in faza activa", a declarat marti seara Serghei Lavrov, seful diplomatiei ruse.

Presedintele pro-occidental al Georgiei, Mihail Sakasvili, aflat in plina campanie electorala, s-a adresat marti seara intr-o transmisie televizata cetatenilor din Osetia de Sud si Abhazia, referindu-se la ultima hotarare a Moscovei de a mari numarul militarilor din zona: "O forta scandaloasa si iresponsabila vrea sa ne atraga intr-un conflict care poate fi devastator pentru noi si benefic pentru ei".

Prezenta militara rusa in Abhazia numara cca 3000 de militari si ea a devenit efectiva dupa conflictele separatiste de la inceputul anilor 90.

La randul sau, un purtator de cuvant al NATO, citat de BBC, s-a declarat ingrijorat de situatia din zona, afirmand ca suplimentarea trupelor ruse in Abhazia este de natura "sa creasca tensiunile in regiune".