Avansul in sondaje pe care Barack Obama il are la nivel national in fata lui Hillary Clinton continua sa creasca, cu mai putin de o saptamana inaintea alegerilor preliminare ce se vor desfasura in Pennsylvania, dezvaluie o ancheta de opinie realizata de Gallup.

Astfel, la nivel national, senatorul de culoare are in prezent un avans de 11 procente in fata fostei Prime Doamne (51% fata de 40%), ceea ce reprezinta cea mai mare diferenta inregistrata in acest an intre cei doi principali candidati democrati pentru Casa Alba. In Pennsylvania, senatorul de New York continua insa sa conduca cu cinci prrocente in fata lui Obama.

Potrivit statisticilor Gallup, este a noua zi consecutiva in care Obama are un avantaj important in fata senatorului de New York in randul democratilor din intreaga tara. Avansul senatorului de Illinois nu pare sa fi fost afectat de declaratiile sale recente potrivit carora in orasele mici oamenii ar fi mai amarati si, din cauza greutatilor, ei apeleaza la arme sau la religie. Barack Obama si-a cerut scuze pentru remarcile sale, considerate "elitiste" de catre Hillary Clinton si candidatul republican, John McCain.

Analistii sunt de parere ca ultimele cifre ale sondajului Gallup ar putea suferi modificari dupa dezbaterea televizata din aceasta seara, din Philadelphia, dintre cei doi candidati democrati, ultima dintre ei inainte de alegerile decisive de saptamana viitoare, din Pennsylvania.

Barack Obama conduce in acest moment la numarul de delegati (1.414 la 1.243), iar fosta Prima Doamna spera ca va reduce din diferenta printr-o victorie la alegerile de saptamana viitoare. Niciunul dintre candidati nu va reusi sa obtina pana la Conventia din vara din Colorado numarul necesar de 2.024 de delegati pentru a obtine nominalizarea partidului, ceea ce va face ca balanta sa fie inclinata de asa-numitii superdelegati - lideri si alesi ai democratilor care vor vota si ei la Denver. De altfel, incluzand si superdelegatii, Obama are un avantaj de peste 130 de voturi (1,638 la 1,502).

Alegerile din Pennsylvania vor avea loc pe 22 aprilie.

Harry Reid: Campania democrata ar putea sa se incheie curand

Cei doi principali candidati democrati si-au continuat campania in ultimele zile, in timp ce unul dintre liderii partidului a declarat ca, spre binele formatiunii, cursa electorala "s-ar putea incheia foarte curand".

Harry Reid, liderul majoritatii democrate din Congres, a declarat ca intrecerea electorala dintre cei doi, desi "a fost benefica pentru binele partidului", ar putea sa se termine foarte curand.

Declaratia lui Reid, care este senator de Nevada, a venit in aceeazi zi in care Hillary Clinton a anuntat o agenda prezidentiala de 100 de zile, considerata "agresiva" de catre analisti. Fosta Prima Doamna a SUA preconizeaza inceputul retragerii trupelor americane din Irak, inchiderea inchisorii de la Guantanamo Bay, semnarea unei legi legate de continuarea cercetarii in domeniul celulor stem precum si acordarea de asigurari de sanatate pentru milioane de copii.

La randul sau, Barack Obama a promis sa "joaca ofensiv pentru americanii care muncesc", mentionand cresterea salariului minim si criticand comentariile facute de McCain legate de acest subiect.