Guvernul polonez proeuropean a anunțat vineri că lansează „planul B” de liberalizare a accesului la pilula de a doua zi în Polonia, contracarând astfel veto-ul la această reformă emis anterior de președintele conservator, Andrzej Duda, potrivit AFP.

Pastile contraceptiveFoto: AJ PHOTO / BSIP / BSIP / Profimedia

Disputa legală din Polonia intervine într-un moment în care țara a înregistrat un declin al drepturilor reproductive ale femeilor în timpul celor opt ani de guvernare a partidului Lege și Justiție (PiS).

În conformitate cu promisiunile sale electorale, coaliția pro-UE, care se află la putere din decembrie, a adoptat un proiect de lege care permite accesul gratuit la pilula de a doua zi de la vârsta de 15 ani. În prezent, prescrierea pilulei de a doua zi este autorizată în Polonia doar pe baza unei rețete medicale.

„Nu sub 18 ani”

Dar Duda, aliat al PiS și catolic declarat, a decis să „trimită amendamentul la legea privind produsele farmaceutice înapoi în parlament, cerându-i să reexamineze legea (veto)”, se arată într-un comunicat prezidențial de vineri.

Șeful statului și-a justificat refuzul prin respectarea „normelor de protecție a sănătății copiilor”.

Andrzej Duda „nu poate accepta soluții legale care să permită accesul copiilor sub 18 ani la medicamente contraceptive fără supraveghere medicală și fără a ține cont de rolul și responsabilitatea părinților”, potrivit comunicatului de presă.

Cu toate acestea, acesta „s-a declarat deschis la soluțiile prevăzute de legea în cauză, în ceea ce privește femeile adulte (cu vârsta de peste 18 ani)”.

Planul B

„Lansăm planul B”, a reacționat premierul Donald Tusk la X, regretând că președintele nu a profitat de „ocazia de a lua partea femeilor”.

Anticipând veto-ul prezidențial, guvernul anunțase că va ocoli blocajul lui Duda autorizând farmaciștii să elibereze rețete pentru pilulă.

„Un regulament este în faza finală de consultare (...) Această pilulă va fi disponibilă pe bază de rețetă”, eliberată de un farmacist, începând cu 1 mai, a declarat vineri ministrul Sănătății, Izabela Leszczyna.

În opinia ei, președintele „s-a comportat cu ipocrizie”.

„Nu poți să te declari un apărător al vieții, să te opui avortului și, în același timp, să spui că contracepția de urgență, care este perfect sigură și disponibilă în 25 de țări ale Uniunii Europene, este un lucru rău”, a declarat ea pentru postul de televiziune TVN24.