Preşedintele Vladimir Putin, care a fost reales pentru a cincea oară într-un scrutin ce nu a fost considerat nici liber, nici corect, a primit 98,99% din voturi în republica Cecenia condusă de Ramzan Kadîrov, cel mai bun rezultat al său la nivel naţional, subliniază agenţia DPA, citată de Agerpres.

Vladimir Putin si Ramzan KadirovFoto: East2West News / WillWest News / Profimedia Images

Potrivit unui anunţ făcut luni de Comisia Electorală Centrală, prezenţa la vot s-a ridicat la 97% în republica parte a Federaţiei Ruse, chiar mai mare decât 91,44% înregistrată în 2018 şi cea mai mare cifră la alegerile din acest an.

Cecenia, condusă de Ramzan Kadîrov, raportează în mod tradiţional o prezenţă la vot ridicată şi un sprijin puternic pentru Putin. Liderul de la Kremlin, care se îndreaptă acum spre un alt mandat de şase ani, a câştigat cel mai bun rezultat acolo în 2012, cu 99,76% din voturi.

Cu toate acestea, votul în Cecenia este considerat chiar mai dificil decât în restul Rusiei, cu observatori care relatează despre incidente de represiune şi folosirea forţei în regiune, potrivit DPA.

Putin a ordonat distrugerea capitalei cecene după ce a ajuns la putere

Kadîrov, care se prezintă drept un susţinător loial al lui Putin, este acuzat de încălcări grave ale drepturilor omului şi crime politice comise de asasini plătiţi.

În timpul primului său mandat de premier, Putin a trimis în 1999 trupe în republica ce şi-a declarat anterior independenţa faţă de Rusia, ceea ce a condus la distrugerea completă a capitalei Groznîi.

Putin a câştigat de asemenea aproximativ 90% din voturi în celelalte republici din Caucaz la alegerile prezidenţiale de săptămâna trecută, începute vineri şi în care nu s-a confruntat cu un contracandidat veritabil.

Cu aproape toate voturile numărate, comisia electorală a anunţat că Putin a înregistrat o victorie record de aproape 88%, cel mai bun rezultat dintre toate cele patru alegeri ale sale anterioare, mai notează DPA.

Observatori internaţionali nu au monitorizat alegerile în ţara care se întinde pe 11 fusuri orare. Votul încheiat duminică a fost însoţit de numeroase proteste a mii de contestatari ai lui Putin.