Parlamentul elen a adoptat sâmbătă dimineață, la limită, un proiect de lege care va permite universităților private străine să înființeze filiale în Grecia, în ciuda protestelor studenților, care spun că această măsură va duce la devalorizarea diplomelor de la universitățile publice, transmite Reuters.

Premierul Kyriakos Mitsotakis în parlamentul GrecieiFoto: Michael Varaklas / AP / Profimedia

Proiectul de lege a fost aprobat de 159 dintre cei 300 de parlamentari ai țării.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că legea va contribui la inversarea trendului prin care zeci de mii de studenți greci pleacă la universitățile din străinătate, ceea ce reprezintă o povară pentru o economie care încă se redresează în urma unei crize financiare care a durat un deceniu.

Proiectul de lege va contribui, de asemenea, la alinierea Greciei la restul Uniunii Europene și va stimula concurența în învățământul superior, a declarat el într-un discurs adresat parlamentarilor.

Studenții protestează pașnic de săptămâni întregi împotriva proiectului de lege. Vineri după-amiază, mii de studenți s-au adunat în fața parlamentului cu pancarte pe care scria „nu universităților private".

Un grup de protestatari care s-a desprins din grupul principal a aruncat cu cocktailuri Molotov în poliție, care a răspuns cu gaze lacrimogene.

„Ne este teamă că... dacă reușim să absolvim, nu vom mai putea obține un loc de muncă nicăieri", a declarat Stratos Katselis, în vârstă de 25 de ani. „Niciun tânăr din ziua de azi nu își poate face vreun plan pentru viitor. Tot ce vedem sunt fundături", a adăugat el.

Proiectul de lege privind universitățile face parte dintr-un plan de reforme al Guvernului elen care include, de asemenea, o lege privind căsătoriile între persoane de același sex, proiect care a fost aprobat luna trecută.

Grecia cheltuiește 3%-4% din PIB pentru educație, sub media UE.

Mitsotakis a declarat că proiectul de lege stipulează și creșterea finanțării pentru universitățile de stat.