Rebelii yemeniți houthi au revendicat joi responsabilitatea pentru un atac asupra „unei nave britanice” în largul coastelor Yemenului, după ce două companii de transport maritim au raportat o explozie în apropierea unei nave din zonă, potrivit AFP.

Rebeli houthi cu portretul lui ​Abdul Malik al-HouthiFoto: MOHAMMED HUWAIS / AFP / Profimedia

Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al armatei houthi, Yahya Saree, a declarat că au fost trase rachete asupra navei în timp ce aceasta trecea prin Golful Aden și susține că aceasta a fost „lovită”.

Potrivit Agenției britanice pentru siguranță maritimă (UKMTO), o explozie s-a produs „în imediata apropiere” a unei nave la est de orașul Aden, în sudul Yemenului. Echipajul este nevătămat, iar nava a plecat spre următorul său port de escală, a adăugat aceasta, fără a preciza cui aparține.

Ambrey, o companie de securitate specializată în transportul maritim, a declarat că „un cargobot a fost ținta unui proiectil exploziv în timp ce se afla în tranzit” la est de Aden. „Proiectilul a explodat” în apropiere „dar nu a atins nava”, a precizat aceasta, raportând „pagube minore provocate de schije”.

Atacul a avut loc după ce, la sfârșitul lunii ianuarie, armata americană a afirmat că a interceptat un transport de arme din Iran destinat rebelilor Houthi susținuți de Teheran.

Statele Unite și Houthi au fost angajate într-un ciclu de atacuri și contraatacuri de când insurgenții au început să lanseze atacuri împotriva navelor comerciale în largul coastelor Yemenului la jumătatea lunii noiembrie, perturbând traficul maritim într-o zonă prin care trece 12% din comerțul mondial.

La începutul zilei, Comandamentul Central al SUA (Centcom) a declarat că „o navă a Gărzii de Coastă americane a confiscat arme convenționale și alte arme letale din Iran destinate zonelor controlate de Houthi în Yemen la bordul unei nave în Marea Arabiei la 28 ianuarie”.

Acesta a precizat că transportul a inclus „peste 200 de pachete care conțineau componente de rachete balistice cu rază medie de acțiune, explozibili, componente de drone, echipamente militare de comunicații și de rețea, ansambluri de lansatoare de rachete ghidate antitanc și alte componente militare”.