Joe Biden îl va primi luni, la Casa Albă, pe regele Abdullah al II-lea al Iordaniei. Regele iordanian va vizita, de asemenea, Canada, Franța și Germania, în cadrul unui turneu axat pe situația din Fâșia Gaza, potrivit AFP

Joe BidenFoto: Chris Kleponis / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Potrivit unui comunicat de presă al purtătoarei de cuvânt a președintelui american, întâlnirea, programată pentru luni și la care vor participa prima doamnă Jill Biden și regina Rania a Iordaniei, va fi o ocazie de a discuta despre „eforturile americane de susținere a poporului palestinian” și despre „ideea unei păci durabile prin intermediul unei soluții cu două state care să garanteze securitatea Israelului”.

Palatul regal iordanian a precizat într-un comunicat de presă că regele se va întâlni, de asemenea, cu membri ai Congresului de la Washington. În Canada, el se va întâlni cu premierul Justin Trudeau, iar în Franța cu președintele Emmanuel Macron. El se va întâlni apoi cu „lideri europeni” în cadrul Conferinței de securitate de la Munchen, la care va participa.

Scopul acestui turneu diplomatic este „de a mobiliza sprijinul internațional pentru o încetare a focului în Gaza (...) și de a furniza un ajutor umanitar suficient și permanent în Fâșia Gaza”, scrie palatul regal.

Iordania, la fel ca alte state arabe din regiune, solicită o încetare imediată a ostilităților dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas în Fâșia Gaza, pe care Statele Unite nu sunt dispuse să o discute pentru moment.

În timpul unei vizite a șefului diplomației americane, Antony Blinken, la începutul lunii ianuarie, Abdullah al II-lea a cerut Washingtonului să facă presiuni asupra Israelului pentru a obține o „încetare imediată a focului” în Gaza și a avertizat asupra „repercusiunilor catastrofale” ale unei continuări a ostilităților.

Iordania, vecina Israelului și un aliat important al SUA în regiune, găzduiește peste două milioane de refugiați palestinieni, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Relațiile dintre Iordania și Israel sunt guvernate de un tratat de pace care datează din 1994.