Biserica Ortodoxă Greacă Antiohia i-a adus împreună pe creștinii din Antakya, Turcia, timp de secole, până anul trecut, când un cutremur a ucis zeci dintre ei și a pus pe fugă alte sute. Deși acum se află în ruine, mulți se roagă ca aceasta să îi aducă din nou înapoi, potrivit AFP.

Cutremur in AntakiaFoto: Bulent Kilic / AFP / Profimedia

„Bisericile noastre sunt nivelate și clopotnițele noastre sunt tăcute”, a declarat marți Fadi Hurigil, șeful Fundației Bisericii Ortodoxe Grecești din Antakya, la o slujbă ținută pentru victimele cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a devastat sudul Turciei și nord-vestul Siriei pe 6 februarie anul trecut.

Cel mai sângeros dezastru din istoria modernă a Turciei, cutremurul a ucis peste 53.000 de persoane în Turcia și aproape 6.000 în Siria și a lăsat milioane de oameni fără adăpost. De asemenea, a devastat bogatul patrimoniu cultural și religios al Antakiei, care se numea cândva Antiohia și a fost fondată în anul 300 î.Hr. de dinastia Seleucidă.

Orașul antic, cămin al creștinilor, evreilor și musulmanilor, a trecut de la greci, romani, arabi și turci otomani de-a lungul secolelor.

Cei adunați la biserică s-au rugat în arabă și turcă pentru cele 63 de persoane din comunitatea creștină locală care au murit.

Icoane, cruciulițe și vase liturgice au fost recuperate între timp din rămășițele bisericii și încredințate Muzeului de Arheologie din Hatay, a declarat Hurigil. Unele au rămas sub dărâmături.

„Am văzut biserica pentru prima dată după cutremur și nu mi-a venit să-mi cred ochilor (la amploarea devastării). Am fost profund afectată”, a declarat Larina Balikcioglu, în vârstă de 18 ani, o studentă la medicină care a participat la slujbă.

Dar acum, Biserica Ortodoxă Greacă din Antiohia - care a fost distrusă în mod similar de un cutremur în 1872, dar care a fost restaurată ulterior de arhitecți ruși - este pregătită pentru o nouă renaștere, deoarece a fost aprobat un proiect de restaurare a acesteia. Lucrările de construcție așteaptă rezultatele unui studiu al solului.

„Acest oraș a fost distrus și reconstruit de șapte ori. A fost demolat pentru a opta oară și, sperăm, va fi reconstruit din nou”, a declarat Hurigil, referindu-se la alte cutremure care au zguduit o regiune așezată pe o falie geologică.

„Vă rugăm să vă întoarceți”

Aproximativ 370 de familii greco-ortodoxe locuiau în Antakya înainte de cutremurul din 2023, dar astăzi au mai rămas doar 20, a declarat el pentru Reuters.

Hurigil, în vârstă de 49 de ani, născut și crescut în Antakya, a spus că 45 de familii s-au mutat în provincia Mersin, la trei ore de mers cu mașina.

Deși casa propriei sale familii din centrul orașului a fost doar ușor avariată de cutremur, ei stau în prezent în casa lor de vară din provincia Hatay din cauza condițiilor de trai precare din Antakya.

„Antakya ocupă un loc special în inimile celor care au fost nevoiți să plece, deoarece este locul unde au rădăcini și pământ. Să renunțăm la acest oraș nu este ușor pentru noi”, a spus el.

David Cagan, în vârstă de 53 de ani, un alt membru al comunității greco-ortodoxe locale, a declarat că este esențial să se reconstruiască bisericile. Chiar și înainte de cutremur, a spus el, comunitatea creștină din Antakya se micșorase în fiecare an în Turcia predominant musulmană, iar ultimul dezastru a adus-o în pragul dispariției.

„Lăcașul nostru de cult este ceea ce ne unește și, fără el, nu ne putem aduna”, a spus el, adăugând că autoritățile turce și organizațiile internaționale ar trebui să promoveze proiecte care să încurajeze oamenii să se întoarcă în Antakya.

„Nu avem de gând să plecăm de aici. Sufletul orașului este reprezentat de oamenii săi. Celor care au plecat, le spun: vă rog să vă întoarceți.”, spune el.