Marina indiană a anunțat vineri că a venit în ajutorul unei nave care a lansat un apel de ajutor pentru deturnare în Marea Arabiei, trimițând la fața locului unul dintre distrugătoarele sale, cu comandouri la bord, potrivit AFP.

Soldati indieniFoto: Mubashir Hassan-Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Această intervenție are loc după ce India a anunțat luna trecută că a desfășurat forțe în Marea Arabiei pentru a proteja navele comerciale, care au fost tot mai des atacate de la începutul războiului dintre Israel și Hamas.

„Comandouri ale Marinei indiene au urcat la bordul navei MV Lila Norfolk” în Marea Arabiei și au sarcina de a se asigura că „niciuna dintre persoanele ilegale” care au urcat pe navă nu rămâne la bord, a anunțat Marina indiană în jurul orei 13:00 GMT.

Cu șase ore mai devreme, forțele navale indiene anunțaseră într-un comunicat de presă că au „răspuns rapid la un incident maritim în Marea Arabiei care a implicat o tentativă de deturnare la bordul unui vrachier sub pavilion liberian”.

Cinci sau șase „bărbați înarmați necunoscuți” au urcat la bordul navei joi seara, a adăugat comunicatul.

Potrivit presei indiene, aproximativ 15 membri ai echipajului indian se află la bordul navei, care aparține companiei Lila Global, cu sediul în Dubai.

În prima sa declarație, Marina indiană nu a precizat cine controla nava în acel moment, dar a spus că o patrulă aeriană a asigurat vineri dimineață siguranța echipajului și că INS Shennai, un distrugător al Marinei indiene, a stabilit imediat cursul spre navă pentru a veni în ajutorul acesteia.

Garantarea siguranței

De asemenea, și-a reiterat hotărârea de a „garanta (siguranța) navigației comerciale în regiune alături de partenerii săi străini și de națiunile aliate”.

La sfârșitul lunii decembrie, India a anunțat desfășurarea a trei nave de război și a unui avion de recunoaștere în Marea Arabiei, în urma unei serii de atacuri asupra navelor comerciale.

Un petrolier chimic, MV Chem Pluto, care naviga sub pavilion liberian, a fost lovit luna trecută în largul coastelor indiene de o dronă, despre care Statele Unite au afirmat că ar fi fost lansată din Iran, în timp ce Teheranul a negat orice implicare.

Acest incident a urmat unei serii de atacuri cu drone și rachete în Marea Roșie de către rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, pe fondul războiului dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza.

Atacurile asupra transportului maritim de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie, au determinat marile companii de transport maritim să își redirecționeze navele spre extremitatea sudică a Africii, în ciuda costurilor mai mari cu combustibilul pentru călătorii mult mai lungi.

La 18 decembrie, Statele Unite au anunțat formarea unei coaliții pentru apărarea traficului maritim în Marea Roșie și în Golful Aden, la care s-au alăturat de atunci aproximativ douăzeci de țări, printre care Franța, Regatul Unit, Canada, Italia, Grecia, Norvegia, Țările de Jos și Bahrain.