Ucidere fără discernământ sau reglări de conturi? Într-o țară afectată de traficul de droguri, masacrul a 11 tineri care sărbătoreau un festival tradițional de dinaintea Crăciunului în centrul Mexicului la 17 decembrie ridică încă multe întrebări, potrivit AFP.

Politia mexicanaFoto: TNS / Abaca Press / Profimedia Images

Pe lângă cei 11 morți, cu vârste cuprinse între 16 și 36 de ani, 14 persoane au fost rănite în atacul de la Salvatierra, în statul Guanajuato, cel mai violent din țară (4.256 de omucideri în 2022).

Deocamdată nu a fost stabilită nicio legătură cu traficul de droguri. La începutul lunii decembrie, cinci studenți au fost victimele unui asasinat similar în același stat. Din august, alți cinci tineri, răpiți în statul Jalisco (vest), au dispărut, cel mai probabil uciși.

De ce mai multă emoție decât de obicei?

Zâmbitori, vizibil fericiți că se află împreună pentru o „posada”, reuniunile care marchează apropierea Crăciunului în Mexic: așa apare grupul de aproximativ treizeci de tineri într-o fotografie făcută înainte de masacrul de la Salvatierra.

Difuzarea acesteia a contribuit la emoționarea unei țări care înregistrează peste 30.000 de omucideri pe an.

O fostă regină a frumuseții, o adolescentă, un muzician: profilul victimelor dădea impresia unei violențe „fără discernământ”, potrivit editorialistului Jorge Zepeda Patterson, de la site-ul de știri El Pais.

Masacrul sugerează că această violență „poate afecta pe oricine” și că ea „îi transformă pe copiii noștri într-o populație în pericol, supusă legii hazardului”, rezumă el. Pe scurt, că acum depășește cadrul rivalității dintre carteluri.

Cine i-a ucis și de ce?

Agresorii au pătruns în locul unde se desfășura petrecerea, o hacienda (fermă) în stil colonial din orașul Salvatierra.

Procuratura din Guanajuato a explicat că niște străini au încercat să intre cu forța, dar grupul le-a cerut să plece. Ulterior, grupul s-a întors, însoțit de bărbați înarmați cu pistoale.

„Atunci au început să tragă”, a precizat parchetul într-un comunicat, care a informat că au fost trase 195 de gloanțe, dar nu a oferit informații despre atacatori.

Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat că teoria „răzbunării” nu este „suficientă”.

Expertul în securitate David Saucedo, consultat de AFP, sugerează că unul dintre organizatorii petrecerii a fost victima unui șantaj din partea unor grupuri criminale. El explică faptul că regiunea Salvatierra este controlată de cartelul local Santa Rosa de Lima, care se ocupă de răpiri, trafic de combustibil și trafic de droguri.

Santa Rosa de Lima concurează pentru teritoriul din Guanajuato cu cel mai violent cartel mexican, Jalisco Nueva Generación.

Un stat industrial ale cărui autorități le place să pună în valoare și atracțiile sale culturale și turistice, Guanajuato are o rată a omuciderilor de 61,8 la 100.000 de locuitori, de peste două ori mai mare decât media națională (27,6), potrivit cifrelor oficiale pentru anul 2021.

De ce reacția președintelui a provocat critici?

Președintele Lopez Obrador a fost criticat după ce a răspuns „da” la întrebarea dacă consumul de droguri ar putea explica masacrul celor unsprezece tineri.

Reacția sa a ridicat problema „revictimizării” - un termen folosit în Mexic pentru a descrie comentariile care aduc atingere onoarei victimelor.

Cu două săptămâni mai devreme, el legase uciderea a cinci studenți în același stat Guanajuato de faptul că aceștia cumpărau droguri de la un traficant „pe un teritoriu care aparținea unei alte bande”.

Acest tip de comentarii „adaugă sare pe rănile tuturor familiilor”, a reacționat Angélica Zamudio, mătușa uneia dintre victime.

„Erau tineri care munceau, studiau și aveau copii”, a adăugat ea. „Îi cunoșteam și știu că erau tineri buni”, a adăugat primarul din Salvatierra, Germán Cervantes.

Controversa are loc, de asemenea, pe fondul rivalităților politice.

Guanajuato este unul dintre cele cinci state (din 32) guvernate de partidul de opoziție PAN (dreapta liberală conservatoare). Președintele Lopez Obrador (stânga naționalistă) a cerut demisia procurorului statului „care este în funcție de 13 ani”.