Conducerile televiziunii publice poloneze, radioului şi agenţiei de presă PAP au fost demise, a anunţat miercuri Ministerul Culturii, în timp ce un canal public de ştiri despre care criticii spun că s-a politizat în timpul guvernului anterior a oprit transmisia, informează Reuters și Agerpres.

TVP InfoFoto: Jaap Arriens/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Criticii afirmă că media de stat, în special canalul de ştiri non-stop TVP Info, au devenit un mijloc de propagandă timp de opt ani cât s-a aflat la guvernare partidul Lege şi Justiţiei (PiS). Coaliţia prim-ministrului Donald Tusk a promis să creeze noi canale care să adopte o abordare mai echilibrată.

Miercuri, semnalul TVP Info a dispărut şi a fost înlocuit cu cel al primului canal al televiziunii publice. La fel s-a întâmplat şi cu site-ul său.

„Sfârşitul TVPiS. TVP Info a fost închisă”, a declarat Platforma Civică - cel mai mare partid din noul guvern - pe reţeaua de socializare „X”, fosta Twitter.

Noul parlament al Poloniei a adoptat marţi o rezoluţie prin care cere „tuturor autorităţilor de stat să ia imediat măsuri menite să restabilească ordinea constituţională în ceea ce priveşte accesul cetăţenilor la informaţii de încredere şi funcţionarea mass-media publice”.

Noua opoziție poloneză deplânge „acțiuni ilegale” ale guvernului

Mass-media au arătat imagini cu politicieni ai PiS care au apărut în timpul serii la sediul televiziunii publice pentru „apărarea democraţiei”, aşa cum le-a spus afară reporterilor liderul lor, Jaroslaw Kaczynski.

„Acţiunile ilegale ale ministrului culturii în legătură cu TVP, Radioul Polonez şi PAP arată cum autorităţile despre care se presupune că le pasă de statul de drept îl încalcă la fiecare pas”, a scris fostul prim-ministru al PiS Mateusz Morawiecki pe platforma X.

„Nu ne vom da bătuţi. Nu vom permite să se construiască o dictatură în Polonia”, a adăugat el.

Deși PiS a obținut cele mai multe mandate la alegerile legislative organizate în Polonia la jumătatea lunii octombrie, partidul naționalist nu a reușit să își treacă prin parlament un nou guvern din cauza lipsei de aliați cu care să formeze o coaliție de guvernare.

În aceste condiții, fostul premier Donald Tusk, care a mai condus țara între 2007 și 2014, a fost învestit miercurea trecută pentru un nou mandat de prim-ministru.