Presedintele american George W, Bush a afirmat, intr-un interviu in exclusivitate acordat televiziunii publice, ca este foarte important ca omologul sau rus, Vladimir Putin, sa inteleaga ca scutul anti-racheta nu este un sistem de aparare impotriva Rusiei, ci impotriva unei eventuale amenintari comune, cum ar fi o racheta lansata din Orientul Mijlociu. Liderul de la Casa Alba s-a declarat increzator ca la summit-ul NATO de la Bucuresti va exista un consens total in ceea ce priveste scutul anti-racheta, criminalitatea virtuala si terorismul.

Intrebat insa daca crede ca Bucurestiul ar putea fi locul unui acord istoric cu Vladimir Putin, liderul de la Casa Alba a evitat un raspuns clar, afirmand ca isi pune sperantele in intalnirea pe care o va avea cu presedintele rus la Soci, dupa summit-ul de la Bucuresti.

Discutiile la summit-ul NATO de la Bucuresti se vor concentra si pe alte 3 capitole, a aratat presedintele american: angajamentul NATO in Afganistan, extinderea Aliantei cu trei noi tari, dar si aspiratiile Ucrainei si Georgiei de a intra in NATO.

Seful statului american a evidentiat si "contributia Romaniei la razboiul impotriva extremismului, o contributiei importanta care a atras sacrificii din partea NATO, din partea romanilor, in special a celor care si-au pierdut apropiatii in acest razboi. Lor le transmit sincerele mele condoleante si rugaciuni."