Bolivia, una dintre țările cu cele mai mari rezerve de litiu din lume, a anunțat miercuri un acord în valoare de 450 de milioane de dolari cu grupul rusesc de stat Uranium One pentru exploatarea acestui minereu rar, care este esențial pentru tranziția către energia curată, potrivit AFP.

BateriiFoto: Dashark, Dreamstime.com

Acordul prevede instalarea unei uzine pilot pentru extragerea litiului, esențial pentru fabricarea bateriilor pentru vehicule electrice, au anunțat cele două părți în cadrul unei ceremonii la La Paz.

Uranium One, care aparține gigantului rus al energiei atomice Rosatom, își va asuma întreaga investiție de aici până în 2025, în valoare totală de 450 de milioane de dolari.

„Acest acord confirmă modelul de producție și comercializare pe care îl propunem tuturor companiilor care doresc să lucreze cu litiul nostru. Suntem implicați în toate etapele lanțului de producție”, a subliniat președintele bolivian Luis Arce.

Bolivia deține una dintre cele mai mari rezerve certificate de litiu din lume, aproximativ 23 de milioane de tone. Împreună cu Chile și Argentina, ea formează „triunghiul litiului”, cel mai mare zăcământ din lume al acestui râvnit aur alb.

Uranium One a fost selectată dintre șapte ofertanți în cadrul unei licitații lansate de compania boliviană de stat Yacimientos de Litio Boliviano (YLB) în urmă cu mai bine de un an.

„Uzina pilot va produce 1.000 de tone” de carbonat de litiu în primul an, înainte de a produce în cele din urmă 14.000 de tone pe an, a declarat Karla Calderon, președinte al YLB.

Bolivia se așteaptă ca exporturile sale de litiu să ajungă anul viitor la cinci miliarde de dolari, adică mai mult decât vânzările de gaz, principala sa resursă până de curând, dar a cărei industrie se află într-o criză profundă din cauza lipsei de investiții. (foto: Dashark, Dreamstime.com)