Un pilot angajat al unui club de parașutism din regiunea Tarn-et-Garonne a fost condamnat marți la 12 luni de închisoare cu suspendare pentru că a decapitat în aer un practicant de wingsuit în vârstă de 40 de ani, potrivit AFP.

WingsuitFoto: Kennedy Amungo / AFP / Profimedia

La 27 iulie 2018, Nicolas Galy, inginer aeronautic, a fost lovit la o altitudine de 4.000 de metri de o aripă a avionului din care tocmai sărise cu zece secunde înainte.

Wingsuit-ul constă în a sări în gol într-un costum de salt flexibil cu aripi, înainte de a deschide parașuta.

Imediat după lansare, pilotul aeronavei a început să coboare spre pista de aterizare. Înainte de salt nu se ajunsese la niciun acord cu privire la traiectoria care urma să fie urmată.

Judecătorul care a prezidat ședința a subliniat lipsa de comunicare între victimă și pilot.

Pentru procuratură, „victima este singura care a respectat regulamentul fără neglijență”.

Pilotul, angajat al școlii de parașutism Midi-Pyrénées din Bouloc-en-Quercy (Tarn-et-Garonne), nu ar fi trebuit să zboare în acea zi, întrucât starea sa de sănătate îl împiedica temporar să zboare singur, potrivit anchetei efectuate de Biroul de anchetă a accidentelor (BEA) al autorității aeronautice civile franceze.

Acuzat de omucidere din culpă în fața Tribunalului Penal din Montauban, pilotul în vârstă de 64 de ani a declarat la audiere că a crezut că licența sa era valabilă.

Școala de parașutism din Bouloc-en-Quercy este, de asemenea, urmărită penal pentru încălcări ale normelor de siguranță. Procurorul a cerut o amendă de 20.000 de euro împotriva asociației, care este acuzată că nu a verificat licența angajaților săi.

„Această tragedie afectează pe toată lumea și împărtășim durerea victimelor. Zborul este extrem de periculos. Zborul ne duce la limitele ființei umane”, a declarat Elsa Correa Barbaris, care îl apără pe pilot.